Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, ihracatçıların "yeşil pasaport" talebine ilişkin, "Türkiye'nin ekonomik büyümesinin dinamosu durumundaki tüccar ve sanayicimizin zaman kaybetmeden yurtdışı pazarlarına kolayca gitmesini, dönmesini sağlayacak mekanizmaya öncelik tanınması gerekir. Ticaretin çok keskin bir rekabeti var. Pazarınızı kaybetmeyeceksiniz. Yarış içindesiniz, rekabet içindesiniz. Bu kesime kolaylığın sağlanması için çalışmamız devam ediyor" dedi. 

Yazıcı, Afyonkarahisar Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Yönetim Kurulu Başkanı Hüsnü Serteser'i ziyaret etti. Daha sonra ATSO meclis salonunda üyelerle bir araya gelen Yazıcı, burada yaptığı konuşmada, Afyonkarahisar'a uzun zamandır gelmediğini, Afyonkarahisar'ın, Kurtuluş Savaşı içerisinde çok önemli bir yeri ve cumhuriyetin kazanıldığı, Büyük Taarruz'un başladığı topraklar olduğunu ifade etti. 

"Afyonkarahisar'ın aynı zamanda bizim partimiz açısından da önemli bir yeri var" diyen Yazıcı, şunları kaydetti: 

"Sayın Başbakanımız, ilk önemli toplantıyı Afyonkarahisar'da gerçekleştirmişti. Türkiye'nin geleceğine ilişkin, Türkiye'ye bakışımıza ilişkin, yönetim tarzına ilişkin önemli açıklamalar 2000'li yıllarda burada yapılmıştı. Afyonkarahisar'ın termal turizmi öne çıkıyor. Son derece nitelikli takdire şayan, yatak kapasitesi, yüksek pek çok oteli var. Oteller yapılmaya devam ediyor. Devam ettiğine göre demek ki talep var. İç tanıtımı sürdürmekle birlikte dış tanıtımı da yapmak gerekiyor. Madencilik açısından baktığımız da da Afyonkarahisar mermeriyle meşhur. Hayvancılık konusunda Afyonkarahisar her yönüyle potansiyeli olan bir ilimiz."

AHİLİK HAFTASI 

Eylül ayında Ahilik Haftası'nın kutlandığını anımsatan Yazıcı, "26 yıldır Ahilik Haftası kutlamasını gerçekleştiriyoruz. Her yıl eylül ayının üçüncü ve dördüncü haftası, Ahilik Haftası'nı kutluyoruz. Bu kutlamanın merkezi Kırşehir ama bütün yurdumuzda kutluyoruz. Yarın resmi törenini yapacağız. Sayın Başbakanımız Kırşehir'e gelecek, kapanış konuşmasını gerçekleştirilecek. Ahi Evran Hazretleri, Hoca Ahmet Yesevi'nin öğrencisi. Ondan aldığı hikmeti Anadolu'da meşaleye dönüştürmüş, ışık saçmış" diye konuştu.

'YEŞİL PASAPORT KONUSU GÜNDEMİMİZDE'

Meclis üyelerinden birinin "İhracatçıların en büyük sıkıntılarının vize problemi olduğu, bu konuda herhangi bir çalışma yapılıp yapılmadığı" konusundaki sorusuna Yazıcı, ihracatçıların yeşil pasaport talebinin olduğunu, bu konuda çalışma yapıldığını bildirdi.

"Bir hayli yeşil pasaport hamili insan var" açıklamasında bulunan Yazıcı, şöyle devam etti:

"Bir alanı ne kadar çoğaltırsanız ona ilişkin avantajlar, toleranslar azalır. Herhalde mevcutları azaltacağız. Ticaret erbabının bu sıkıntısını çözeceğiz. Bana göre Türkiye'nin ekonomik büyümesinin dinamosu durumundaki tüccar ve sanayicimizin zaman kaybetmeden yurtdışı pazarlarına kolayca gitmesini, dönmesini sağlayacak mekanizmaya öncelik tanınması gerekir diye düşünüyorum. Turistik amaçla giden insan gitsin vize alsın, uğraşsın, biraz beklesin, planlamasını ona göre yapsın ama ticaretin çok keskin bir rekabeti var. Pazarınızı kaybetmeyeceksiniz. Yarış içindesiniz, rekabet içindesiniz. Bu kesime dediğiniz kolaylığın sağlanması görüşüne bende katılıyorum, çalışmamız devam ediyor. Gündem itibariyle bu döneme yetiştirebilir miyiz onu bilemiyorum ama üzerinde çalışıyoruz."

ATSO Meclis Başkanı Mehmet Çargil de ATSO'nun yaptığı çalışmalar hakkında Yazıcı'ya bilgi verdi.

Afyonkarahisar'ın son yıllarda yaptığı ihracatlarla kabuğunu kırdığını bildiren Çargil, "Afyonkarahisar hızla yükselen ticaret hayatıyla örnek şehirlerden birisidir. Afyonkarahisar'daki ihracatçımız, ticaret erbabımız üzerine düşen görevi yapıyor. Afyonkarahisar olarak 1 milyar dolar ihracat yapan iller arasına girme hedefimiz var. Bu konuda sizin desteğinizi istiyoruz" dedi.

Konuşmaların ardından Çargil, Bakan Yazıcı'ya, içinde Afyonkarahisar'ın yöresel ürünlerinin bulunduğu bir sepet ve kenti simgeleyen maket hediye etti.

Daha sonra Yazıcı, Afyonkarahisar Ticaret Borsası'nı ziyaret etti.