AHMET ARICAN / YENİ ASYA 

[email protected]

6704 sayılı kanun ile getirilen avantajlı durumların tamamını burada açıklamak yerine, söz konusu kanunun fakir ve muhtaçların sigorta primleriyle ilgili olan hükümlerine açıklamaya çalışalım.

6704 sayılı kanunun 11 inci maddesine göre, işe başladığı tarihten önceki son bir yıl içerisinde Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışmayı Teşvik Fonu Kurulu tarafından belirlenen nakdi düzenli sosyal yardımlardan en az bir defa yararlanmış olanların ikamet ettiği hanede 5510 sayılı Kanunun 60 mcı maddesinin birinci fıkrasının (c) bendinin (1) numaralı alt bendi kapsamında (eski adıyla yeşil kartlı) bulunanlardan Türkiye
İş Kurumuna kayıtlı işsizler arasında olması kaydıyla, 5510 sayılı Kanunun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (a) bendi kapsamında özel sektör işverenlerince istihdam edilen sigortalı için; 5510 sayılı Kanunun 81 inci maddesinde sayılan ve 5510 sayılı Kanunim 82 nci maddesi uyarınca belirlenen prime esas kazanç alt sınırı üzerinden hesaplanan sigorta primlerinin işveren hisselerine ait tutarın tamamı işe başladığı tarihten itibaren bir yıl süreyle Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı tarafından karşılanacaktır. Bakanlar Kurulu bu süreyi bir yıl uzatmaya yetkili olacaktır.

6704 sayılı yasa ile getirilen düzenlemeyi özetleyecek olursak, her il ve ilçede kurulu sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakıflarından fakir olduğu için en az bir kere yardım alan yeşil kartlı kişiler, SSK’lı olarak işe girmeleri durumunda, bu kişilerin sigorta primleri bir yıl süreyle Aile Bakanlığı tarafından ödenecektir. Fakir ve muhtaçlar için getirilmiş bu prim teşviki ve ödeme kolaylığından okurların haberdar olup faydalanmalarını tavsiye ediyoruz.

Anneniz 58 yaşını dolduracağı tarihte emekli olabilir
Soru 1: Annem 10 Mart 1963 doğumlu. Sigorta başlangıcı 1 Ocak 1998 var. Şu anda 3300 gün prim ödemesi var. Ve halen çalışıyor. Emekli olmak için gerekli şartlar nelerdir? (Halim ŞENLİK)

Cevap 1: Anneniz iki şekilde emekli olabilir. 1) 2675 gün daha prim ödeyerek toplam priminizi 5975 güne tamamlayacağı tarihte. 2) 300 gün daha prim ödeyerek toplam primini 3600 güne tamamlaması şartıyla, 58 yaşını dolduracağı 10 Mart 2021’de emekli olabilir. Daha az primle ve daha erken emekli ettiğinden anneniz için bu seçenek avantajlı. 

60 gün içinde cevap verilmezse talep reddedilmiş sayılır

Soru 2: Emekli öğretmenim. 30 Yıldan fazla hizmeti olan memur emeklilerine de ikramiye ödenir mahkeme kararı olmasına rağmen, Emekli Sandığı verilen dilekçeleri önce ret cevabı ile geri gönderdi. Hak sahibi olanlar dava açarak mahkeme kararı ile ikramiyelerini aldılar. Şu anda sonradan verilen dilekçelere ret yazısı göndermediler, bekletiyorlar. Ödeme konusunda bilgi almak istiyorum. (Ali SAZGIN)

Cevap 2: Sosyal Güvenlik Kurumunun uygulamasında bugün için değişiklik yok. Başvuru yapan emekli memurlara 30 yıldan fazla olan çalışma süresi için emekli ikramiyesi ödenmiyor. Başvuru yapan memur emeklisine 60 güne kadar cevap verilmezse, 60 ncı günde cevap ret edilmiş sayılacağından memur emeklisinin 60 günden sonraki 60 gün içinde dava açması gerekiyor.

Not: Sosyal güvenlikle ilgili karşılaştığınız sorularınızı e-posta adresine yazın. Sizin için cevaplayalım.