ANKARA - Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı, Ankara Sanayi Odası Kasım ayı meclis toplantısına katılarak bir konuşma yaptı.

Vatandaşları uyaran Başçı, ''Borçlanmalarda uzun vadeyi ve TL'yi tercih edin. Yine de ihtiyatlı olmakta fayda var, yurtdışı risklerinin oldukça ciddi olduğunu bilelim ve borçlanmada aşırıya gitmeyelim" dedi.

Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı, Türkiye'de 2008 küresel krizi sonrası başlayan güçlü ekonomik toparlanmanın devam ettiğini, şu an itibariyle işlerin iyi, iç talebin canlı olduğunu, ihracatın hiç fena gitmediğini, mevcut koşullarda Türkiye'nin nispi durumunun oldukça iyi olduğunu söyledi.

Başçı, kısa vadeli sermaye akımlarına yönelik önlemlerin amacına ulaştığını ve yılın son aylarında cari açıkta iyileşmenin daha belirgin hale geleceğini söyledi.

Merkez Bankası Başkanı, döviz kuru hareketlerinin gecikmeli etkileri ve bu ay için işlenmemiş gıda fiyatlarındaki baz etkilerine bağlı olarak kısa vadede enflasyonda geçici bir yükseliş gözleneceğini söyledi.

Başçı, uygulanmakta olan telafi edici parasal sıkılaştırma tedbilerinin sonucunda enflasyonun 2012 yılının başından itibaren tekrar düşmeye başlayarak, yılın sonunda yüzde 5'lik hedefe ulaşmasının sağlanacağını bildirdi.

Başçı, kredilerde artışa ilişkin, ''Eksiye düşmesi durumunda bu defa destekleyici politikalar uygulayacağız. Hangi kanaldan? Türk Lirası likiditesi kanalından'' dedi.



ntvmsnbc