TUNUS (AA) - İslam Kalkınma Bankası (İKB) Başkanı Bandar Hajjar, mevcut kalkınma modellerinin üye ülkelerin ihtiyaçlarına cevap vermediğini belirterek, ''Yatırım için bekleyen fonlar var. Para sorun değil. Kalkınma modellerimizi değiştirmemiz gerekiyor.'' dedi.

Hajjar, İslam Kalkınma Bankası 43. Genel Kurulunun resmi açılış töreninde yaptığı konuşmada, Tunus'a ev sahipliği için teşekkür etti.

Dünya genelinde altyapı yatırımları için en az 3 trilyon dolara ihtiyaç bulunduğunu ifade eden Hajjar, İKB üyesi ülkelerde ise bu ihtiyacın 350 milyar dolar olduğunu söyledi. Hajjar, şöyle devam etti:

''Sadece enerji altyapısı için en az 120 milyar dolara ihtiyaç var. Biz sadece bunun 12 milyar dolarını karşılayabiliyoruz. Biz bu ihtiyaçları tek başımıza çözemeyiz. Özel sektörü teşvik ederek bu kalkınma zorluklarını aşmaya çalışıyoruz. Ortaklıklar için bankada yeni bir ofis kurduk. Bütün paydaşlarla ortaklıklar üzerine çalışacak. Kalkınma modellerimizi değiştirmemiz gerekiyor.”

Bankanın üye ülkelerin kalkınmasında daha çok yer alması için yoğun bir istek olduğunu anlatan Hajjar, ülkelerin daha hızlı kalkınması için kamu ve özel sektör ile diğer paydaşları bir araya getirmeye çalıştıklarını söyledi.

İKB’ye üye ülkelerde 1 milyar 600 milyon insanın yaşadığını, bunların yüzde 60’nın gençlerden oluştuğunu ve bu gençlerin ihtiyaçları bulunduğunu aktaran Hajjar, mevcut kalkınma modellerinin ihtiyaçlara cevap vermediğini belirtti. Hajjar, ''Yatırım için bekleyen fonlar var. Para sorun değil. Çözüm kalkınma modellerini değiştirmekten geçiyor. Şu andaki kalkınma modeli devlet kaynaklarına ve uluslararası kalkınma bankalarına dayanıyor. İKB, kapasitesi ve araçlarıyla bunu değiştirme yeteneği olan bir kurum.'' dedi.

-''Başka seçenek yok''

Tunus Başbakanı Yusuf Şahid, üye ülkelerin halklarının ihtiyaçlarına yanıt verecek biçimde çalışmanın dışında bir seçeceğin mümkün olmadığını söyledi.

Ülkesinde özel sektörü canlandırmak için yeni bir yatırım kanununu hayata geçirdiklerine işaret eden Şahid, "Tunus şu ana kadar İKB'den 3,2 milyar dolar aldı.'' dedi.

- İKB'den Tunus'a 3 yılda 3 milyar dolar

Tunus Uluslararası İşbirliği ve Yatırım Bakanı Ziyad el İzari, İKB'nin, Tunus'un kalkınmasının önde gelen destekçileri arasında yer aldığını, bankanın 3 yıl içinde ülkesinin kalkınması için farklı fonlar aracılığıyla yaklaşık 3 milyar dolarlık katkı sağlayacağını belirtti.

İKB üyesi 57 ülkenin kalkınma konusunda birçok zorlukla karşı karşıya olduğuna değinen İzari, üye ülkelerin ortak vizyonla bu zorluklara karşı strateji belirlemesi gerektiğini belirtti.

İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) Genel Sekreteri Yusuf bin Ahmed el-Useymin, İİT'nin üye ülkeler arasında, ulaşım, enerji, sanayi, taşımacılık hizmetleri, turizm, ortak ticaretin artırılması, finans, bankacılık, serbest ticaret anlaşmalarının imzalanması gibi girişimlerini yoğunlaştıracağını söyledi.

İKB 43. Genel Kuruluna katılması beklenen Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, Tunus'a gelmedi. Şimşek'in Ekonomi Koordinasyon Kurulu (EKK) çalışmaları dolayısıyla toplantıya katılamadığı öğrenildi.