SSK’lı olanlar aynı anda birden fazla işverenin yanında çalışabilir. Bu durumda çalıştığı işverenler tarafından ayrı ayrı SSK’lı olarak SGK’ya bildirilir.

Birden fazla işyerinden sigortalı olmanın faydası…

Okurumuzun sorusuna gelecek olursak; birden fazla işyerinde çalışmak bilhassa emeklilik için önemli bir avantaj sağlar. Çünkü her iki işyerinden sigortalı olarak adınıza bildirilen gün ve bildirilen prim emekliliğinizde dikkate alınır.
  
MAAŞINIZ NASIL ETKİLENİR?
  
Prim gününe etkisi; her iki işyerinden sigortalı adına bildirilen toplam gün emeklilikteki gün hesabında 30 günü geçmemek üzere dikkate alınır. 30 günü geçmemek üzere alınır çünkü SGK’ya göre bir ay 30 günden oluşur.
  
Bunun için okurumuzda da görüldüğü üzere adına her iki işyerinden de 30 gün üzerinden bildirilmesine rağmen toplam prim günü 60 gün olmaz, 30 günlük sigortalılık hesaplanır.

Prim miktarı etkisi; her iki işyerinden sigortalı adına bildirilen toplam prim miktarı emeklilikteki prim miktarı hesabında Sigorta Primine Esas Kazancı (SPEK) üst sınırı geçmemek üzere dikkate alınır. SPEK üst sınırı geçmemek üzere alınır çünkü SGK’ya göre bir ay içindeki kazanç aylık kazancın üst sınırı olarak belirlenmiş miktarı geçemez. Bu miktar asgari ücretin 6.5 katı olduğundan bu dönem (1.1.2015-30.6.2015) için geçerli olan üst sınır 7809.90TL’dir.
  
Bunun için okurumuzda da görüldüğü üzere adına her iki işyerinden de bildirilen toplam 9.190TL’na (4320 TL+ 4870 TL) rağmen emeklilik için hesaplanacak kazançta sadece SPEK üst sınır (7.809,90TL) kadar ki kısmı dikkate alınır. SPEK üst sınırı geçen miktar ise sigortalının talebi halinde sigortalı hissesi (%14) oranında herhangi bir faiz işletilemeden iade edilir.

Buna göre okurumuz SPEK üst sınırından geri kalan (9.190,00-7.809,90) 1.380,10TL’nin sigortalı hissesini SGK’dan talep edebilir.

KIDEMİM EMEKLİYE SAYILIR MI?
  
Soru: 6 yıldır özel bir kolejde öğretmenlik yapıyorum. Son KPSS sınavı ile devlete öğretmen olarak atandım. Bir yazınızda özelden devlete geçenlerin kıdem tazminatı alamayacağını okudum. Peki, bu 6 yıllık çalışmam devletten emekli olurken alacağım emekli ikramiyesinde sayılacak mı? (Mithat Yalın)

Cevap: Memur olarak emekli olanlara ödenecek emekli ikramiyesi hesabında özel sektördeki çalışmalar, kıdem dikkate alınmaz. Sadece kamu işçisi iken sonradan memur olanların işçilik kıdemleri emekli ikramiyesinde dikkate alınır.

Ersin UMDU