Yasayla birlikte ikinci el satışı yapılan ürünlere de asgari 1 yıl garanti kapsamı getirilmesi zorunlu kılınıyor.

Tüketici koruma kanununda 28 Mayıs 2014 tarihinde yapılması planlanan değişiklikle artık tüketicilere yeni yükümlülükler geliyor. Satışı yapılan her türlü ikinci el ürünü kapsaması planlanan kanun ile tüketici koruma altına alınarak satıcıların ürünlerine bir yıl garanti yapması şartı getiriliyor.

Vatandaşa gönül rahatlığıyla alışveriş yapma imkanının sunulacağını belirten Tüketicileri Koruma Derneği Genel Başkanı Nejdet Filizoğlu, "İkinci el eşya satışlarda yeni kanun ile 1 yıllık garanti süresi şartı getiriliyor. Örneğin bit pazarından aldığınız bir ürünün hiçbir garantisi yoktu. Şimdi ise kanun çerçevesinde satıcı ürününden 1 sene boyunca sorumlu olacak. İkinci ele ve eser sözleşmelerine de yeni haklar getriliyor. Bu imkanlar, yeni yasanın getirdiği en büyük haklardan sadece bir kaçıdır" dedi.

 Çıkacak olan kanunun, sağlıklı ve kaliteli bir ticaret ortamını beraberinde getireceğini savunan Nejdet Filizoğlu, "Eski yasa ile yeni çıkacak yasa arasında ciddi farklar var. Örneğin tüketici; bir araç, buzdolabı, telefon, beyaz eşya gibi ürünleri satın aldığında, sene içerisindeki garanti kapsamında 4 defa arıza olması halinde parasını geri alma veya ürünün yenisi isteme hakkı vardı. Yeni yasayla birlikte bu kota ikiye kadar düşüyor. Bu da şunu getirecek; artık piyasada daha güvenilir bir satış ortamının olması sağlanacak. Tacir, sattığı malın arkasında durmak zorunda kalacak. Şimdiye kadar bu alışveriş ilişkisinde tüketiciye karşı sadece satıcılar sorumluydu. Yasadan sonra ise satıcı sorumluluğu biraz daha yükseltilerek, tüketicinin bayiler ve üreticilere kadar girmesinin önü açılacak" diye konuştu.

İkinci el oto pazarında araç almak isteyen vatandaşlar yeni çıkacak kanunun kullanıcıyı güvence altına alacağına dikkat çekerek, "Yeni kanun satılan tüm eşyaların kalitesinin artmasına sebep olacak. Bu ikinci el ürüne olan talebi de artıracaktır. Artık söz ile garanti dönemi bitiyor" dedi.