Strauss-Kahn'ın gözaltına alınmasının, IMF ve Dünya Bankası başkanlarının seçiminde gelişmekte olan ülkelerin daha fazla söz hakkına sahip olması ihtimalini artırabileceği yorumları yapılıyor. Başkan adayları arasında, Türkiye'den Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ile eski bakan ve eski Dünya Bankası Başkan Yardımcısı Kemal Derviş'in adı da geçiyor.

Bloomberg'de yer alan yorum haberde, 2. Dünya Savaşı'ndan sonra resmi olmayan anlaşmaya uygun olarak eski Fransa Maliye Bakanı Strauss-Kahn'ın 2007'de IMF başkanlığı görevine 5 yıllığına seçildiği, geleneksel olarak IMF başkanının Avrupalı, Dünya Bankası başkanının ise ABD'li olduğu belirtildi. Washington'da Brookings Enstitüsü'nden Eswar Prasad, Strauss-Kahn'ın gözaltına alınmasının, gelişmekte olan ülkelerin tezlerine destek vereceğini ifade etti. Eski bir IMF yetkilisi olan Prasad, Strauss-Kahn'ın görevini sürdürmesinin 'savunulmaz' olduğunu ve Avrupalıların, IMF başkanlığı görevini kontrol etmeyi sürdürmek için güçlü bir gerekçe bulamayacağını kaydetti. Prasad, IMF başkanlığı için potansiyel adayların Kemal Derviş, Singapur Maliye Bakanı Tharman Shanmugaratnam ve eski Güney Afrika Maliye Bakanı Trevor Manuel olduğunu kaydetti. Almanya Başbakanı Angela Merkel ise Fon başkanlığına Avrupalı bir adayın hazırlanması için iyi sebepler olduğunu, ancak gelişmekte olan ülkelerin orta vadede IMF ya da Dünya Bankası başkanlığı için bir talepte bulunabileceklerini kaydetti.

Fon başkanlığı için adı geçen Maliye Bakanı Şimşek'le ilgili açıklama yapan Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, bu konudaki kararın Başbakan Tayyip Erdoğan'ın takdirinde olduğunu söyledi. Şimşek'in Türkiye tarafından IMF başkanlığına aday gösterileceğine ilişkin haberlerin hatırlatılması üzerine Bağış, kendisinin sadece Twitter'da bir gazetecinin bu yöndeki twitini çok beğenerek re-twit ettiğini yani kendi takipçileriyle paylaştığını ifade etti. Bağış, şöyle konuştu: "Şu anda alınmış herhangi bir karar yok. Ama Mehmet Bey 4 yıl içinde Türkiye'deki performansıyla dünyadaki ekonomik sorunları da çözebilecek birikimlere sahip olduğunu ortaya koymuştur. Aynı şekilde Sayın Ali Babacan da bu konumu rahatlıkla gerçekleştirebilecek birikime, deneyime sahiptir."

PORTEKİZ'E 78 MİLYAR EURO VERİLECEK

Bu arada, dün Brüksel'deki Euro Bölgesi Maliye Bakanları Toplantısı'nda IMF adına Strauss-Kahn'ın yerine Mısırlı yardımcısı Nimet Şefik katıldı. Euro Bölgesi ekonomi ve maliye bakanları, Portekiz için hazırlanan 78 milyar Euro'luk kurtarma paketine onay verdi. Üçte biri IMF tarafından karşılanacak paketin Portekiz ekonomisine güveni yeniden tesis edeceği kaydedildi. Toplantıda reformlar karşılığında Yunanistan'a yeni destek ya da borç vadesinin uzatılma sinyali çıktı.