Kamu İhale Kanunu'nun değişmesiyle birlikte diğer şirketlerle eşit kurallara tabi olan kuruluş, KİK'in kararını idare mahkemesine götürmüş, sonuç alamamıştı. Şimdi torba yasaya "OYAK, Milli Savunma Bakanlığı'na bağlı değildir." şeklinde bir hükmün konulması için lobi yapan yöneticiler, bu yolla hem mevzuatın dışına çıkmaya hem de vergi muafiyetini kaybetmemeye çalışıyor.

Hükümetin kendilerinden görüş istediği Kamu İhale Kurumu bürokratları ise, "Bu değişiklik gerçekleşirse, OYAK bazı vergi imtiyazlarını da kaybeder." değerlendirmesinde bulundu. Devlet İhale Kanunu'nun yerine 1 Ocak 2003'te 4734 sayılı Kamu İhale Kanunu yürürlüğe girdi. Bu kapsamdaki tüm kuruluşlar kanunu uygulamak zorunda. Yani her türlü mal ve hizmet alımları ile yapım işleri için mevzuata uygun ihale açılması gerekiyor. Milli Savunma Bakanlığı'na bağlı bir tüzel kişilik olarak kurulan yardımlaşma kurumu, eski kanuna göre imtiyazlıydı ve özel şirket gibi davranabiliyordu. Yeni kanunla imtiyazı ortadan kalkan OYAK'ın buna rağmen 7 yıldır hâlâ İhale Kanunu'na tabi değilmiş gibi hareket ettiği belirtiliyor. Bir şikâyet üzerine harekete geçen KİK de Ordu Yardımlaşma Kurumu'nun Kamu İhale Kanunu'na tabi olduğuna hükmetmişti. Zaman'ın kamuoyuna duyurduğu kararın ardından OYAK da harekete geçti. Bölge İdare Mahkemesi'ne yürütmenin durdurulması istemiyle dava açtı fakat sonuç alamadı. Yeni hedef ise torba yasa. OYAK yetkilileri Milli Savunma Bakanlığı üzerinden lobi çalışmalarını sürdürerek, istedikleri değişikliği hayata geçirmeye çalışıyor.

Ordu Yardımlaşma Kurumu, 27 Mayıs darbesini yapanların oluşturduğu Milli Birlik Komitesi tarafından 1 Mart 1961 tarihli 205 sayılı kanun ile kuruldu. Kurumun yönetim ve denetimi temsilciler kurulu, genel kurul, yönetim kurulu, denetleme kurulu ve genel müdürlük aracılığıyla gerçekleştiriliyor. Temsilciler kurulu, sayıları 50'den az 100'den fazla olmamak üzere Milli Savunma Bakanlığı koordinasyonunda, daimi üye adedi dikkate alınarak birlik ve kuruluşlarda görevli daimi üyeler arasından, birlik ve kuruluşların kumandan veya amirlerince tespit olunacak temsilcilerden oluşuyor. OYAK Holding, diğer şirketlerden farklı olarak, Kurumlar Vergisi, Veraset ve İntikal Vergisi, Gelir, Damga ve Gider Vergisi gibi vergileri ödemek zorunda değil.

OYAK İŞTİRAKİ ŞİRKETLER


OYAK İnşaat
OYAK Teknoloji
Ataer Holding
Adana Çimento
Mardin Çimento
Bolu Çimento
Ünye Çimento
Aslan Çimento
Oyak Beton
Aslan Beton
Birçim Çimento ve Madencilik
Tam Gıda
OYAK Kağıt Ambalaj
İSKEN
Oyak Renault
Oyak Enerji
HEKTAŞ
TUKAŞ
OYAK Anker Bank
OYAK Yatırım Menkul Değerler
Halk Finansal Kiralama
MAİS
OMSAN
OYTAŞ
OYAK Konut İnşaat
OYAK Pazarlama
Eti Pazarlama
OYAK Savunma ve Güvenlik Sistemleri

 
Zaman