Türk Ticaret Kanunu, 55 yıl aradan sonra önemli değişiklikler yapılarak yenilendi. İktidar ve muhalefet partilerinin oylarıyla kabul edilen yasa, ticarî hayattaki geleneksel alışkanlıkları önemli oranda değiştirecek. Kapıdan satış yapılamayacak, yolcu otobüslerinde canlı hayvan taşınamayacak. 55 yıl boyunca yürürlükte kalan Türk Ticaret Kanunu, 1956 yılında, Almanya'dan Türkiye'ye gelen ve daha sonra Türk vatandaşı olan, İstanbul ve Ankara'da üniversitelerde görev yapan Prof. Dr. Ernst Hirsch tarafından hazırlandı. TBMM Genel Kurulu'nda kabul edilen yeni Türk Ticaret Kanunu, önemli düzenlemeler içeriyor. Kanunda ticari kuruluşların işleyişinden tüketici alışkanlıklarına kadar birçok alanda yenilik var.

TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin, Genel Kurul'da, Türk Ticaret Kanunu Tasarısı'nın görüşmelerini izledi. Şahin, tasarının görüşmeleri sürerken Genel Kurul'a geldi. Başkanlık Divanı'nı selamlayan Şahin, daha sonra MHP, CHP, AK Parti grup başkan vekilleri ve ön sıralarda oturan milletvekilleriyle tokalaştı. Tasarı üzerinde söz alan AK Parti Grup Başkan Vekili Bekir Bozdağ, TBMM'de tarihi bir sürecin yaşandığını, Meclis'in, Cumhuriyet tarihinin en kapsamlı temel yasalarının büyük bir uzlaşı ile çıkarmanın onurunu yaşadığını söyledi. Bozdağ, 5 yasayla "Özel hukukun anayasası ve yasalarının yeniden yapıldığını", bunların ekonomi ve ticaret hayatına olumlu yansımaları olacağını ifade etti. Bozdağ, yasaların yürürlük tarihinin 1 Temmuz 2012 olmasının, yasalardaki eksikliklerin 1,5 yıl içinde giderilmesine de imkân tanıyacağını kaydetti. Kanun 1 Temmuz 2012 tarihinde yürürlüğe girecek. Bozdağ, bu sürede, iş dünyası, devlet kurumları ve mahkemelerin de yeni sürece kendilerini hazırlama imkânı bulacağını belirtti.

CHP Grup Başkan Vekili Akif Hamzaçebi de TBMM'nin bu hafta içinde tarihî bir maratonu gerçekleştirdiğini söyledi. Yaklaşık 3 bin maddelik 5 yasadan oluşan paketin kabul edildiğini hatırlatan Hamzaçebi, grupların bu yasalardaki bazı düzenlemeler hakkında farklı görüşlere sahip olmasının doğal olduğunu bildirdi. Hamzaçebi, kamuoyunun beklentisi ve yasalardaki eksikliklerin ve sıkıntıların 1,5 yıl içinde giderilebileceğini dikkate alarak, karşı çıktıkları maddeler olmasına rağmen yasa için olumlu oy kullandıklarını kaydetti. MHP Grup Başkan Vekili Oktay Vural ise tasarı üzerinde önemli bir uzlaşma temin edildiğini belirterek, grup başkan vekillerine teşekkür etti. TBMM Adalet Komisyonu Başkanı Ahmet İyimaya, tasarının yasalaşmasının ardından yaptığı konuşmada, "Millet siyaset kurumundan aynen bugün olduğu gibi önemli projelerde uzlaşma ve çözüm dayanışması beklemektedir." dedi.

Adalet Bakanı Sadullah Ergin de tasarının yasalaşması dolayısıyla Genel Kurul'da teşekkür konuşması yaptı. Meclis'in bu hafta yaptığı mesai ile 2701 maddelik yasaların kanunlaştırıldığını belirten Ergin, emeği geçenlere teşekkür etti. Ergin, "Türk ticaret hukukundaki en kapsamlı yasa olan Türk Ticaret Kanunu, Borçlar Kanunu tasarılarının yasalaşması son derece anlamlıdır. Bu süreç 23. Dönem Parlamento açısından, her birimizin açısından anlam ifade eder. Tarihe not düşeceğimiz çok önemli bir zaman dilimidir." dedi.

Meclis kulisinden notlar

Türk Ticaret Yasası 1999 yılında Prof. Dr. Hikmet Sami Türk tarafından başlatıldı. Bu süreç içerisinde çok kapsamlı çalışmalar yapılmış, 69 komisyon üyesinin görev aldığı ve her biri en az 4 saat süren 671 toplantı düzenlenmiş.

Meclis'e 22. dönemde sevk edilen tasarı, Adalet Komisyonu'nun uzun süren çalışmasının ardından kabul edilmiş, ancak dönemin bitmesi sebebiyle yasalaşamamıştı. Tasarı 23. dönemde yeniden Meclis Başkanlığı'na sunulunca, Adalet Komisyonu geçmişte yapılan çalışmayı dikkate alarak tasarıyı kabul etti. Tasarının ilk 2 bölümü 2008'in son aylarında Genel Kurul'da görüşüldü, ancak gruplar arasında uzlaşma sağlanamayınca yarım kaldı.

Genel Kurul'da, 'Temel Kanun' olarak 52 bölüm halinde görüşülen tasarı, uzlaşmayla hızla yasalaştı. Tasarının görüşmeleri yaklaşık 10 saat sürdü.

Tasarının 4, 5, 22, 23 ve 56. maddeleri için tekrir-i müzakere yapıldı, maddeler Türk Borçlar Kanunu'na paralel olarak düzenlendi.

Tasarı üzerinde grupların uzlaşmaya vardığı maddeler için ortak önergeler verildi ve kabul edildi. Bu önergelerden bazıları, Türk Borçlar Kanunu'nun hükümlerine uyum niteliğindeydi. Yasanın yürürlüğü 1 Temmuz 2012 olarak düzenlendi.

Tasarının kabulünün yanı sıra 1000. maddesinin geçilmesi, Genel Kurul'da milletvekilleri tarafından alkışlarla karşılandı.
 
TBMM İdare Amiri ve AK Parti Malatya Milletvekili Ömer Faruk Öz, tasarının görüşmeleri sürerken, Ziraat Türkiye Kupası'nda Yeni Malatyaspor'un Fenerbahçe'yi 2-1 yenmesi üzerine, kulislerde kayısı ikramında bulundu.

TBMM Başkan Vekili Güldal Mumcu da "Divan olarak böyle bir uzlaşı sağlandığı için Genel Kurul'a teşekkür ederiz.'' dedi. (Zaman)