Sözcü'den Nuray Tarhan'ın haberine göre; Adil kullanım kotasız (AKN) internet paketlerine geçen hafta yüzde 100'ün üzerinde zam yapan Türk Telekom (TT), diğer operatörlere sunduğu toptan hat kiralama bedelini de yüzde 66 civarında artırdı. TT'nin yeni tarifeleri Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) tarafından onaylanırsa, diğer operatörler de artan maliyetleri müşterilerine yansıtmak zorunda kalacak.

YILBAŞINDA ZAM

Böylece yılbaşında hizmete sunacakları AKN'siz internet paketlerinin fiyatlarına zam yapacaklar. TurkNet Bireysel İş Biriminden Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Sinan  Durmuş, TT'nin yeni hat kiralama bedellerini eski müşterileri için düşük hızda yüzde 66, yüksek hızda ise yüzde 4.6 artırdığını belirterek, “Üzerine vergileri de koyunca operatörlerin yapacakları zam oranı bu rakamların çok daha üzerinde olacak” dedi.

Durmuş, “Alternatif operatörün 16 Mbps hızındaki internet için KDV dahil Türk Telekom'a vereceği para 43 TL civarında. Satarken hiç kâr etmese, başka hiçbir masrafı olmasa bile 58 TL'ye satması gerekiyor. Ancak satış, destek, altyapı masraflarını ve yüzde 25.5 KDV ve Özel İletişim Vergisi'ni koyarsanız vatandaşa satışı 80 TL'yi bulur. Bu da yüzde 86 zam demek” dedi.

int

UCUZ İNTERNET 2020'DE

ELON Musk'ın SpaceX şirketi, ABD Federal İletişim Komisyonu'ndan ek 7 bin 518 uydu daha ateşleme onayı aldı. Böylece SpaceX'in 2020 ortasında 12 bin uydu ile internet ağı kurmasının önünde hiçbir yasal engel kalmadı. Uydular, internet altyapısının bulunmadığı veya yetersiz kaldığı bölgelerde ucuz internet hizmetini sürdürülebilir kılacak.