Alt komisyon, tasarıda yer alan ''2000 yılı öncesinde gösterge sistemine göre bağlanan malullük, yaşlılık ve ölüm aylıkları, asgari aylık kontrolü yapılmaksızın, gayrisafi yurt içi hasıla sabit fiyatlarla, gelişme hızı kullanılarak yeniden hesaplanacak'' şeklindeki düzenlemede değişiklik yaptı. Tasarıya, 2000 yılından sonra ölen sigortalılar için kapsam yönünden oluşabilecek tereddütlerin giderilebilmesi amacıyla, ''2000 yılından önce malullük veya yaşlılık aylığı almakta iken bu tarihten sonra ölen sigortalılar'' ifadesini konulmasını benimsedi. Böylece 2000 yılından sonra ölenlerin yakınlarına ödenen aylıklar da ''intibak'' kapsamına alındı.


Alt komisyon, tasarıya, işten çıkardıkları personeli, 10 gün içinde ''sigortalı işten ayrılış bildirgesi'' ile bildirmeyen işverenlere uygulanan para cezasını düzenleyen yeni bir madde ekledi. Buna göre, söz konusu işverenlere her bir sigortalı için uygulanan ''asgari ücret tutarındaki'' ceza, ''asgari ücretin onda 1'i tutarına'' düşürülecek. Bu ceza, işverenlerin tutmakla yükümlü olduğu defter ve belgeleri ibraz etmemesi halinde verilecek ceza tutarını geçmeyecek.
Komisyon raporunda, bu düzenlemenin, bir sigortalı için asgari ücret tutarındaki para cezası uygulamasının, işverenlerin mağduriyetine yol açması nedeniyle getirildiği belirtildi.


Raporda, intibak hükümlerinin yürürlüğe gireceği tarihe kadar elektronik ortama aktarılması ve güncellenmesi gereken 2,6 milyon dosyaya ilişkin işlemlerin, hizmet satın alınması ya da ek ödeme ile SGK personeline yaptırılması konusunun gündeme geldiği, konunun, Plan ve Bütçe Komisyonunda değerlendirilmesine karar verildiği belirtildi.


Tasarı, Çarşamba günü TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda, alt komisyon raporu üzerinden görüşülecek.


AA