2000 yılından önce emekli olanların emekli maaşlarını düzeltmeyi öngören İntibak Yasa Tasarısı alt komisyona gönderildi.

Bakan Çelik: İntibak genel bir zam değildir

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, intibak düzenlemesinin genel bir zam anlamı taşımadığını belirterek, ''Bütün emekli aylık seviyelerinin kayıtsız ve şartsız artırılması gibi bir durum söz konusu değildir. Böyle bir beklenti oluşturulması da doğru değildir'' dedi .2000 yılından önce emekli olanların maaşlarını düzeltmeyi öngören ve ''intibak'' tasarısı olarak adlandırılan yasa tasarısının, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda görüşülmesine başlandı.

Görüşmelere geçmeden önce söz alan CHP İstanbul Milletvekili Ferit Mevlüt Aslanoğlu, dün gece Genel Kurulda yaşanan kavgada, kendilerinin herhangi bir saldırıda bulunmadıklarını, ancak saldırıya uğradıklarını belirterek, AK Parti'li milletvekillerinin özür dilemesi gerektiğini söyledi.

AK Parti Isparta Milletvekili Süreyya Sadi Bilgiç ise kavgada CHP'li milletvekillerinin saldırıda bulunduğunu ifade ederek, ''Asıl sizin milletten özür dilemeniz gerekiyor'' dedi.

MHP Antalya Milletvekili Mehmet Günal, dün Genel Kurulda oturumu yöneten TBMM Başkanı Cemil Çiçek'i eleştirdi. Günal, ''Milletvekillerini 2 saat bekletti. Milletvekillerine maraba muamelesi yapılamaz. Bu bir dayatmadır. Bunu hakaret olarak algılıyoruz'' dedi.

Komisyon Başkanı Lütfi Elvan ise bütün milletvekillerinin, kürsüye çıkarak düşüncesini ifade etme hakkına sahip olduğunu belirterek, konuşma yapmak isteyen milletvekillerinin kürsüye gelmesini engellemenin yanlış olduğunu dile getirdi.

Tasarıya ilişkin söz alan Aslanoğlu, CHP İstanbul Milletvekili Süleyman Çelebi ve 125 arkadaşının imzasıyla TBMM Başkanlığına ''intibak'' konusunda kanun teklifi sunduklarını anımsatarak, bu teklifin tasarıyla birleştirilerek ele alınması gerektiğini söyledi. Daha sonra kabul edilen önergeyle Çelebi'nin teklifi tasarıyla birleştirildi.

-''Emeklilerimizi enflasyona ezdirmedik''-

Tasarıya ilişkin bilgi veren Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, son 10 yıl içinde çalışma yaşamına ilişkin önemli düzenlemeler yaptıklarını söyledi.

Ulusal İstihdam Stratejisi'ni yayımlamak için gerekli çalışmaları sürdürdüklerini belirten Çelik, dün akşam son kez üçlü danışma kurulunda konuyu ele aldıklarını ifade etti. Çelik, esnek çalışma biçimleri, alt iş verenlik ve kıdem tazminatı konularında da sosyal taraflarla birlikte çalışarak ihtiyaç duyulan düzenlemeleri hayata geçireceklerini kaydetti.

Hükümetin kurulduğu günden bu yana verilen zamlarla emeklilerin refah düzeyini artırdıklarını, asgari aylıkların yukarı çekildiğini belirten Çelik, şunları söyledi:

''Emeklilerimizi enflasyona ezdirmedik. Ülkemizin gelişmesi ile birlikte emeklilerimizin refah düzeyini artırdığımız açıkça görülüyor. Tabii ki bu maaş miktarlarını yeterli görmediğimizi de ifade etmek istiyorum. Elbette ki ülkemiz ekonomisi güçlendikçe bu durumu hem çalışanlarımıza hem emeklilerimize yansıtmaya devam edeceğiz. Ancak hiç kimse bizden, geleceği düşünmeyen adımlar, günü kurtarmaya yönelik politikalar beklememelidir. Biz bunu yapmayacağız.

1990'lı yıllarda oy uğruna sosyal güvenlik sisteminin temel parametrelerinde yapılan hesapsız müdahalelerin, sistemi ne hale getirdiğini gördük. Eğer sosyal güvenlik sistemini reforme etmeseydik, bırakın maaş zamlarını belki de devlet, emeklisine maaş ödeyemez noktaya gelecekti.''

-''İntibak genel bir zam değildir''-

İntibak konusunun tüm emeklilere bir zam, popülist yaklaşım değil, haksızlıkları giderici, adaleti sağlayıcı bir yöntem olduğunu anlatan Çelik, ''Emeklilerimiz yıllardır intibak taleplerini dile getiriyor. Biz de intibak sisteminin parametrelerini belirledik'' dedi.

Bakan Çelik, şöyle devam etti:

''Bu çerçevede 2000 yılı öncesi SSK emeklileri ile 2002 Nisan-Haziran dönemi Bağ-Kur emeklilerinden oluşan toplam 2 milyon 700 emeklimize gelişme hızından pay verilmesi sağlanacaktır. Bu emeklilerimizin maaşları tasarıyla birlikte yeniden hesaplanacak. Yeni hesaplanan aylık, ödenmekte olan aylıktan düşük ise mevcut aylığın ödenmesine devam edeceğinden hiç kimsenin aylığında bir düşüş olmayacaktır. İntibak genel bir zam değildir. Dolayısıyla bütün emekli aylık seviyelerinin kayıtsız ve şartsız artırılması gibi bir durum söz konusu değildir. Böyle bir beklenti oluşturulması da doğru değildir.

Bu düzenlemeden, hiç kimse emekli maaşında hak edilinin ötesinde bir iyileşme beklentisine de girmemelidir. Sosyal güvenlik sisteminde intibak kavramı, çalışma hayatı boyunca, çalışma ve pirim ödeme koşullarını eşit düzeyde gerçekleştiren, aynı yaşta fakat farklı tarihlerde emekli olanların emekli aylıkları arasındaki eşitsizliğin giderilmesi anlamını ifade ediyor.

Bağ-Kur'da ise 2000 yılından itibaren pirim ve aylık hesapta kullanılan gelir tablosu TÜFE ve gelişme hızı toplamı kadar artırılmaya başlandı. Ancak pirim tutarında meydana gelecek aşırı artış nedeniyle sigortalıların mağdur edilmemeleri için 2002 yılı Nisan-Haziran döneminde gelişme hızının tamamı pirim tutarına yansıtılmamıştır. Dolayısıyla bağlanan aylıklar, gelişme hızından eksik pay almışlardır. Bu kapsamda 12 bin 186 kişinin aylığı aynı gelir basamakları üzerinden yeniden hesaplanacak. Buna göre, 6. basamaktan emekli olanların aylıklarına 27, 12. basamaktan emekli olanların aylıklarına 37, 18. basamaktan emekli olanların aylıklarına 75, 24. basamaktan emekli olanların aylıklarına da 118 lira artış gerçekleştirilecektir.

Memur emeklilerinin aylıklarının hesaplanmasında uygulanan sistemde esaslı değişiklikler olmadığından emekli aylıklarında farklılaşma oluşmayacak.''

-''Emeklilerin yüzde 70'inin aylıklarında artış olacak''-

Bakan Çelik, 2000 yılı sonrası emeklilere, 2008 yılına kadar büyümeden yüzde 100 pay verildiği halde, 2000 yılı öncesi emeklilere pay verilmemesi nedeniyle 2000 öncesi ve 2000 sonrası diye bir farklılaşmanın ortaya çıktığını ifade etti.

Bu nedenle intibak çalışmasının 2000 yılı öncesi emekli olan 2 milyon 743 bin 371 SSK emeklisini kapsadığını anlatan Çelik, intibak sonucu meydana gelecek artışların, pirim ödeme gün sayısı ve ödenen primlerin miktarlarına göre değişkenlik göstereceğini söyledi.

İntibak sonucunda oluşacak farklılıkları anlatan Çelik, şöyle devam etti:

''2000 yılı öncesi emekli olan 2 milyon 743 bin 371 kişinin yüzde 70'inin aylıklarında artış meydana gelecek. En yüksek artış ise 322 liraya kadar çıkacak. İşçi emeklilerimizden 207 bin emeklimizin aylığı 20 liranın altında, 293 bin emeklimizin aylığı 29-50 lira, 340 bin emeklimizin aylığı 50-100 lira, 471 bin emeklimizin aylığı 100-150 lira 291 bin emeklimizin aylığı 150-200 lira, 258 bin emeklimizin aylığı 200-250 lira, 45 bin emeklimizin aylığı 250 liranın üzerinde artacak. 2012 yılı zamları da hesaba katıldığında toplam yıllık maliyet, ek ödeme dahil 2.7 milyar lira olacak.''

Çelik, intibakla ilgili teknik çalışmaların devam ettiğini, 2,6 milyon emeklinin dosyalarının tek tek taranarak bilgisayar ortamına aktarılacağını, çalışmaların yıl sonuna kadar tamamlanacağını ve intibak farklarının 2013 yılı Ocak ayında tek seferde ödeneceğini söyledi.

Bakan Çelik, teknik ve rakamlara boğulmuş bir konu olması ve tasarıya ilişkin daha aydınlatıcı bilgilerin elde edilmesi için, tasarının alt komisyona sevk edilmesinin uygun olacağını ifade etti.

MHP Konya Milletvekili Mustafa Kalaycı ise tasarının alt komisyona sevkinin zaman kaybına yol açacağını, emeklilerin büyük bir beklenti içinde olduğunu, bu nedenle hemen görüşülmesini yararlı bulduğunu söyledi.

Verilen önergenin kabul edilmesi ile tasarı alt komisyona sevk edildi.


AA