Okan Güray Bülbül, yazısını konu ettiği işsizlik maaşları ile ilgili önemli ayrıntılar verdi.

İşsizlik sigortası, işsizlik riskini tazmin etmek amacıyla oluşturulmuş bir sigorta koludur. İşsizlik ödeneği alırken sigortasız olarak bir işte çalışanların işsizlik ödeneği bu durum tespit edildiği andan itibaren kesilmektedir. Ayrıca bu durum cezai müeyyideleri de beraberinde getirmektedir. İş müfettişlerince veya kamu idarelerinin denetçileri tarafından yapılan denetimlerde işsizlik ödeneği aldığı dönemde kayıtdışı olarak çalıştığı tespit edilenlerin işsizlik ödenekleri tekrar başlatılmamak üzere kesilr. Dolayısıyla bu kişilerin bir daha işsizlik sigortasından yararlanmaları da söz konusu olmayacaktır.

İşsizlik sigortası genel ödeme miktarı, yararlanma şartları ve yararlanma şartları açısından şu şekilde özetlenebilir. İşçiye son 120 günü kesintisiz olarak, toplam son üç yıldaki toplam ödenen işsizlik sigortası primine göre işsizlik ödeneği takdim edilir.

NASIL HESAPLANIYOR?

İşsizlik ödenekleriyle ilgili olarak oluşturulan ödeme planına göre;
- 600 gün çalışıp işsizlik sigortası primi ödemiş olanlar 6 ay, (180 gün)
- 900 gün çalışıp işsizlik sigortası primi ödemiş olanlara 8 ay, (240 gün)
- 1080 gün çalışıp işsizlik sigortası primi ödemiş olanlara 10 ay, süreyle işsizlik ödeneği ödenir. İşsizlik ödeneği ise şöyle hesaplanıyor:

Günlük işsizlik ödeneği, sigortalının son 4 aylık prime esas kazançları dikkate alınarak hesaplanan günlük ortalama brüt kazancının yüzde 40'ıdır. Hesaplanan işsizlik ödeneği miktarı, 16 yaşından büyük işçiler için uygulanan aylık asgari ücretin brüt tutarının yüzde seksenini
geçemez.

'NE İŞ OLSA YAPARIM' DİYEN ÇOK

2012 yılında toplam olarak 609.245 kişi işsizlik maaşı için başvurdu. Başvuranlar arasında 152 bin kişi 'nitelik gerektirmeyen işler' kapsamında iş için başvurmuş. Yani bu grup "Ne iş olsa yaparım" diyenler. Başvuranlar arasında bundan sonraki en büyük kategori ise 1.632 kişiyle bilgisayarlı muhasebe elemanları. Onları ise 1.547 kişiyletornacılar izliyor.
 


Kaynak: AKŞAM