Okan Güray Bülbül

İşsizlik sigortası, işsiz kalınan dönemde sağlanan gelir açısından fazlasıyla önemli. Fakat bu maaşa hak kazanma şartları OECD ülkelerine göre Türkiye’de çok katı.

EN BÜYÜK ENGEL 120 GÜNLÜK SÜRE

 Özellikle son 120 gün kesintisiz prim ödemiş olma şartı, işsizlik sigortasından yararlanmak isteyenlerin önündeki en büyük engel. Yine ödenen sigorta primleri karşılığında sağlanan yardımların süresinin de kısa olduğunu söyleyebiliriz. Özellikle işsizlik sigortası fonunda biriken para göz önüne alındığında bu paranın daha çok işsize, daha fazla katkı sağlayacak şekilde dağıtılması çok daha yerinde olacaktır. 

İŞ KURSU AVANTAJI

İşsizlik sigortasından yararlanan kişiler aynı zamanda mesleki kurslara katılarak mesleki becerilerini geliştirip yeni işlerinde daha iyi ücret ve çalışma koşullarına sahip olabiliyorlar. Bunun yanında işsizlere kursa katıldıkları sürece günlük 20 TL ödeme yapılıyor. 
İşsizlik sigortasına başvuru konusunda çok önemli bir nokta var. Maaş başvurularının iş sözleşmesi feshinden itibaren 30 gün içinde yapılması şart.

HER GÜN, İŞSİZİN ZARARINA

 30 günlük süre geçirilirse, işsizin işsizlik parası alacağı süre üzerinden geç kalınan günler düşülüyor. Örneğin işsiz kalan kişi son üç yıl içinde son 120 günü kesintisiz olmak üzere 600 gün sigortalı olarak çalışmış ve prim ödemişse 180 günlük parası alabiliyor. Ancak aynı kişi iş sözleşmesinin feshinden 60 gün sonra başvuru yapmış ise 180 gün yerine 150 gün işsizlik parasına hak kazanıyor.