Ça­lı­şa­bi­lir du­rum­da­ki yok­sul va­tan­daş­la­ra ve­ri­len nak­di yar­dım­lar “İş­siz­lik Yar­dı­mı­”na dö­nüş­tü­rü­lü­yor. Bu yar­dı­mın İş­siz­lik Si­gor­ta­sı Fo­nu­’n­dan kar­şı­lan­ma­sı da gün­de­me gel­di.
 
Ye­ni dü­zen­le­mey­le şart­la­rı tut­ma­dı­ğı için Fo­n’­dan ya­rar­la­na­ma­yan 2 mil­yon 825 bin iş­si­ze ‘ö­de­ne­k’ ye­ri­ne ‘yar­dı­m’ adı al­tın­da des­tek sağ­lan­ma­sı plan­la­nı­yor.
 
He­def önem­li de­ği­şik­lik
 
Res­mi Ga­ze­te­’de ya­yım­la­na­rak yü­rür­lü­ğe gi­ren "Ulu­sal İs­tih­dam Stra­te­ji"nde, yok­sul­la­ra ya­pı­la­cak yar­dım­lar­la İş­siz­lik Si­gor­ta­sı Fo­nu­’n­dan ya­rar­lan­ma ko­şul­la­rın­da önem­li de­ği­şik­lik­le­rin ya­pı­la­ca­ğı bil­gi­si yer al­dı.
 
Ko­şul­lu ve sü­re­li iş­siz­lik
 
Stra­te­jiy­le yok­sul ai­le­ler­de­ki ça­lı­şa­bi­lir du­rum­da­ki iş­siz­le­rin mes­lek sa­hi­bi­ne dö­nüş­tü­rü­lüp yok­sul­luk­tan kur­ta­rıl­ma­sı he­def­le­ni­yor. Ye­ni is­tih­dam yön­te­mi, ça­lış­ma az­mi ve is­te­ği ol­ma­yan yok­sul­la­ra ya­pı­lan yar­dım­la­rın azal­tıl­ma­sı­nı ön­gö­rü­yor.  Stra­te­ji­ye gö­re mev­cut du­rum­da ça­lı­şa­bi­lir yok­sul­la­ra ve­ri­len nak­di yar­dım­lar iş­siz­lik yar­dı­mı adı al­tın­da ve ça­lış­ma­yı teş­vik ede­cek şe­kil­de şart­lı ola­rak ve­ril­me­ye baş­la­na­cak.
 
Bu amaç­la il­gi­li ya­sa­lar de­ğiş­ti­ri­le­rek muh­taç du­rum­da­ki ha­ne­ler­de ça­lı­şa­bi­lir du­rum­da an­cak iş­siz olan ki­şi­le­re İŞ­KUR ta­ra­fın­dan su­nu­lan ak­tif is­tih­dam hiz­met­le­ri­ne ka­tıl­ma­la­rı ko­şu­luy­la be­lir­li sü­re­ler­le ‘İş­siz­lik Yar­dı­mı­’ ve­ri­le­cek. İs­tih­dam hiz­met­le­ri­ne ka­tıl­mak is­te­me­yen­le­re ise yar­dım ya­pıl­ma­ya­cak.
 
Daha uzun süre imkanı
 
Fon mev­zu­atın­da ya­pı­la­cak de­ği­şik­lik­le­re iliş­kin ipuç­la­rı­nın ve­ril­di­ği stra­te­ji­de, iş­siz­lik öde­ne­ği sü­re­si­nin, ulu­sal dü­zey­de­ki yıl­lık iş­siz­lik oran­la­rı­na du­yar­lı ha­le ge­ti­ri­le­cek şe­kil­de ye­ni­den be­lir­le­ne­ce­ği be­lir­til­di. Bu amaç­la, iş­siz­lik oran­la­rın­da ar­tı­şın gö­rül­me­ye baş­la­dı­ğı dö­nem­ler­de öde­ne­ğin da­ha uzun sü­re­ler­le ve­ri­le­bi­le­ce­ği be­lir­ti­li­yor.
 
Gençler daha az primle ödeneğe kavuşacak
 
Dü­zen­le­me kap­sa­mın­da, bu­gü­ne ka­dar yo­ğun eleş­ti­ri alan İş­siz­lik Si­gor­ta­sı Fo­nu­’n­dan ya­rar­lan­ma ko­şul­la­rı da yu­mu­şa­tı­la­cak.
 Bu kap­sam­da İş­siz­lik Si­gor­ta­sı hak ka­zan­ma ko­şul­la­rı, öde­me mik­ta­rı ve sü­re­si, uzun sü­re­li iş­siz­ler­le yük­sek iş­siz­lik ris­kiy­le kar­şı kar­şı­ya olan özel po­li­ti­ka ge­rek­ti­ren grup­lar dik­ka­te alı­na­rak ye­ni­den dü­zen­le­ne­cek.
 
Özel po­li­ti­ka ge­rek­ti­ren ke­sim­le­rin kim­ler ol­du­ğu stra­te­ji­de açık­la­nır­ken, “Ör­ne­ğin ye­ter­li iş tec­rü­be­si­ne sa­hip ol­ma­yan genç­le­rin prim öde­me gün sü­re­le­ri­ni ta­mam­la­ya­ma­ma­la­rı se­be­biy­le iş­siz­lik öde­ne­ğin­den ya­rar­la­na­ma­mak­ta­dır­la­r” de­nil­di.
 
ERDOĞAN SÜZER - BUGÜN GAZETESİ