ANKARA - İşsizlik oranı Şubat-Mart-Nisan döneminde, geçen yılın aynı dönemine göre 2.9 puan, bir önceki döneme göre ise 0.7 puan gerilerken, mevsimsellikten arındırılmış işsizlik oranı ise yüzde 9.9'a gerileyerek en son Mart 2007'de gördüğü tek haneli seviyeye indi.

İşsizlikte devam eden iyileşmenin mevsimsel kaynaklı olarak önümüzdeki dönemde de sürmesi beklenirken, bu iyileşmenin enflasyon üzerinde nasıl bir baskı oluşturacağı takip edilecek.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından yayımlanan verilere göre, tarım dışı işsizlik oranı, geçen yılın aynı dönemindeki yüzde 16.7'den yüzde 13.4'e gerilerken, Türkiye genelinde işgücüne katılma oranı ise yüzde 48.2'den yüzde 49'a yükseldi.

İşsizlik oranı Şubat döneminde yüzde 11.5, geçen yılın Mart döneminde ise yüzde 13.7 olmuştu.

Yatırım Finansman Başekonomisti Levent Durusoy, "Mevsimsellikten arındırılmış rakamın 2007'den bu yana ilk kez tek haneye gerilemiş olması, işsizlik sorununda beklenenden hızlı mesafe kaydetmeye devam ettiğimizi gösteriyor. TCMB cephesinden bu gelişmeye baktığımızda hem erkek hem de kadınlarda iş gücüne katılım oranın artıyor olması, olası ücret baskılarını sınırlayacağı için olumlu bir gelişme" dedi.

GENÇ NÜFUSTA İŞSİZLİK YÜZDE 20'NİN ALTINDA
Genç nüfusta işsizlik oranı ise Mart 2010 dönemindeki yüzde 24.6'dan yüzde 19.3'e geriledi. Mevsimsellikten arındırılmış işsizlik oranı ise Şubat 2011 döneminde yüzde 10, geçen yılın aynı döneminde ise yüzde 12.6 seviyesindeydi.

Destek Menkul Genel Müdür Yardımcısı Banu Tokalı, sanayi istihdamında beklenmeyen artışın, seçim öncesi dönemde geçici işçi alımlarının olumlu etkisini yansıtıyor olabileceğini belirterek, "Önümüzdeki aylarda, iç talebi sınırlamaya yönelik tedbirlerin etkisiyle düzeltilmiş verilerdeki mevcut görünümün devam etmesi beklenebilir. Ancak, açıklanan rakamlarda mevsimsel faktörlerin etkisiyle düşüş devam edecek; hatta ilk yarı sonuna doğru, kriz öncesi görülen yüzde 9'lar seviyesi görülebilecek" dedi. Tokalı, şöyle devam etti:

"Önemli olan, işgücü koşullarındaki iyileşmenin enflasyon üzerinde baskı yaratıp yaratmayacağı. Şimdilik, arz kaynaklı şoklar dışında, enflasyonun temel dinamiklerinde fiyat istikrarını tehdit edecek bir gelişme gözlenmiyor. Asıl risk unsuru, para politikasında geleneksel olmayan yöntemlerin yeterince etkili olamadığı gözlenirse, kur kanalıyla fiyat istikrarı üzerinde belirecek ehdit olacaktır."

Mart döneminde mevsim etkilerinden arındırılmış istihdam edilenlerin sayısında bir önceki döneme göre 97,000 kişilik artış, işsiz sayısında ise 43,000 kişilik azalış oldu. Mevsim etkilerinden arındırılmış işgücüne katılma oranı bir önceki döneme göre herhangi bir değişim göstermeyerek yüzde 49.8 seviyesinde kalırken; istihdam oranı 0.1 puanlık artış ile yüzde 44.9, işsizlik oranı ise 0.1 puanlık azalış ile yüzde 9.9 olarak gerçekleşti.

İŞSİZ SAYISI 622 BİN AZALDI
TÜİK verilerine göre Türkiye genelinde işsiz sayısı geçen yılın aynı dönemine göre 622,000 kişi azalarak 2.82 milyon kişiye düşerken, işsizlik oranı 2.9 puanlık azalışla yüzde 10.8 seviyesinde gerçekleşti. Kentsel yerlerde işsizlik oranı 3 puanlık azalışla yüzde 12.6, kırsal yerlerde ise 2.6 puanlık azalışla yüzde 7.1 oldu.

Söz konusu dönemde istihdam edilenlerin sayısı, geçen yılın aynı dönemine göre 1.55 milyon kişi artarak, 23.29 milyon kişiye yükselirken, bu dönemde, tarım sektöründe çalışan sayısı 589,000 kişi, tarım dışı sektörlerde çalışan sayısı 956,000 kişi arttı.

Mart 2011 döneminde istihdam edilenlerin yüzde 24.8'i tarım, yüzde 20.6'sı sanayi, yüzde 6.2'si inşaat, yüzde 48.4'ü ise hizmetler sektöründe yer aldı.

Önceki yılın aynı dönemi ile karşılaştırıldığında tarım sektörünün istihdam edilenler içindeki payı 0.9 puan, sanayi sektörünün payı 0.8 puan, inşaat sektörünün payı ise 0.4 puan artarken, hizmetler sektörünün payı 2.1 puan azaldı.

Bu dönemde 1.81 milyon kişinin yeni işe başladığı ya da iş değiştirdiği, bunun toplam istihdam içindeki oranının yüzde 7.8 olduğu belirtilirken, mevcut işsizlerin yüzde 11.4'ü olan 322,000 kişiyi bu dönemde işten ayrılanlar oluşturdu.



AA