Haziran 2008’de intihar eden Abidin Cevher Özden’in mirasçılarına bıraktığı bir senet yıllar sonrası iki önemli davaya konu oldu. Özden’in oğlu Süleyman Cemil Bahadır’ın başvurusu sonrası ilk dava geçtiğimiz yıl açıldı. İstanbul 12 Ağır Ceza Mahkemesinde görülen davanın 17 sanığı bulunuyor.

SOMA’NIN SAHİPLERİ DE YARGILANIYOR

‘Suç işlemek amacı ile örgüt kurma’, ‘hileli iflas’ gibi bir takım suçlardan açılan davanın sanıkları arasında iş adamı Korkmaz Yiğit, Soma Holding’in sahipleri Alp Gürkan ve oğlu Can Gürkan ile Metin Aşık, Ömer Saçaklıoğlu, Sema Cıngıllıoğlu gibi isimler yer alıyor. Anılan davada, sanıklar, Yiğit’in mal kaçırmasına aracılık etmekle suçlanıyor. Davanın açılması sonrası TMSF bir kısım sanığın mal varlığına tedbir koymuş; yapılan protokoller sonrası yüklü bir tahsilat gerçekleştirdi.

ALACAK DAVASI DA AÇTI
Ağır Ceza Mahkemesindeki dava devam ederken Özden’in oğlu Süleyman Cemil Bahadır yeni bir dava daha açtı. Söz konusu dava ise İstanbul 10. Asliye Ticaret Mahkemesi’nde açıldı. Bahadır’ın avukatı aracılığı ile mahkemeye sunduğu dava dilekçesinde, uğradığı zararın tespiti ve tahsili istendi. Dilekçede, Yiğit’in Ispartakule Tahtakale bölgesinde binlerce dönüm arazisinin olduğu iddia edildi. Yiğit’in söz konusu arazileri üçüncü kişiler aracılığı ile sattığı öne sürüldü.

TEDBİRİ KOYDU TAPU’YA BİLDİRDİ 

Mahkemede, satışı yapılan yüz binlerce dönüm arazi üzerine tedbir konulması istendi. Mahkeme ön inceleme duruşmasını geçtiğimiz 9 Eylül günü yaptı. Duruşmada davalı avukatları tedbir talebinin reddini istedi. Mahkeme heyeti tarafları dinledikten sonra kararını verdi. Buna göre Ispartakule Mevkii, Tahtakale Mevkii’nde bulunan yüz binlerce dönüm arazi için tedbir kararı verdi. Kararda “Taşınmazlara ait tapu kayıtları dava sonuçlanıncaya kadar satış ve devri önlensin” denildi.  Mahkeme ayrıca kararın ilgili tapu müdürlüklerine de bildirilmesine hükmetti.

4 BİN AİLEYİ İLGİLENDİRİYOR
Tedbir kararını aldıran avukat Yaşar Ağsu, “Bir süre önce hileli yollarla satılan bu araziler üzerine konutlar yapılmış durumda. Tahminimizce bu karar o bölgedeki 4 bine yakın konutu kapsıyor. Tedbir kararı devam ettiği sürece tekbir dairenin satışı yapılamaz. Zaten satış için tapu müdürlüğüne gidildiğinde mahkemenin bu kararı karşılarına çıkacak” dedi.

'AYIPLI MAL SATTINIZ' ŞİKÂYETİ 

Av. Ağsu “Bu karardan, ne yazık ki bütün bu süreçle hiç ilgileri olmayan daire sahipleri de etkilenecek. Tabi daire sahipleri de bu durum karşısında hem daire satın aldıkları şirketlere hem TMSF’ye karşı kendileri uyarılmadıkları için ve ayıplı mal satıldığı için şikâyetçi olabilirler” şeklinde konuştu.

TAPU MÜDÜRLÜĞÜNDE KRİZE NEDEN OLDU 
Av. Ağsu, Avcılar Tapu Müdürlüğünde de krize neden olan sorunun çözümüne ilişkin ise “Bu tedbir kararı olduğu sürece sorun çözülemez. Tedbir kararının kalkması için de müvekkilin alacağının ödenmesi gerekir. Bu dosyada davalı olarak yer alan kişi veya şirketler müvekkile ödeme yaptıktan sonra, uğradıkları kaybı Korkmaz Yiğit’ten tahsil etme yoluna gidebilirler” şeklinde konuştu.

(Kaynak: Hürriyet)