Rekabet Kurulu, İstanbul Kuyumcular Odası'na altın alış ve satış fiyatında haksız rekabet yarattığı gerekçesiyle 5 bin 800 TL idari para cezası verdi.
Rekabet Kurumu'nun bugünkü Kurul Kararına göre, İstanbul Kuyumcular Odası'na altın alış ve satış fiyatını belirlemek suretiyle 4054 sayılı Kanunu ihlal etmesi nedeniyle Kanun'un 16. maddesi ve para cezasında lehe düzenlemeler dikkate alınarak, soruşturma açılma tarihi itibarıyla yürürlükte bulunan Tebliğ uyarınca asgari ceza miktarı olan 5 bin 800 TL idari para cezası verilmesine karar verildi.

-AFYONKARAHİSAR SARRAFLAR ODASI DA REKABETİ İHLAL ETTİ-

Afyonkarahisar Sarraflar ve Kuyumcular Yardımlaşma Derneği'nin altın alış ve satış fiyatlarını belirlemek suretiyle 4054 sayılı Kanun'un 4. maddesini ihlal edip etmediğinin tespiti ile ilgili yapılan inceleme sonucunda verilen Rekabet Kurulu kararının Danıştay tarafından iptali sonrasında değerlendirilmesi sonucunda; Afyonkarahisar Sarraflar ve Kuyumcular Yardımlaşma Derneği'ne altın alış ve satış fiyatını belirlemek suretiyle rekabet kanununu ihlal etmesi nedeniyle Kanun'un 16. maddesi ve para cezasında lehe düzenlemeler dikkate alınarak, soruşturma açılma tarihi itibarıyla yürürlükte bulunan Tebliğ uyarınca asgari ceza miktarı olan 5 bin 800 TL idari para cezası verilmesine karar verildi.

-VAKIFLAR BANKASI'NIN BANKAMATİK KARTINDAN ÜCRET ALMASINA CEZA KESİLMEDİ-

Kurul, Adalet Bakanlığı'nın UYAP hizmetinin bankacılık işlemlerini tek başına yürüten Türkiye Vakıflar Bankası'nın internet bankacılığı sözleşmesinden sonra şifre alım aşamasında bankamatik kartını da satın alma koşulu getirerek hakim durumunu kötüye kullandığı iddiası üzerine yapılan inceleme sonucunda, soruşturma açılmasına gerek olmadığına, şikayetin reddine karar verdi. Kurul başka bir kararında ise, Siemens San. ve Tic. A.Ş.'nin toolkit cihazı taleplerine geç yanıt verilmesi ve çok yüksek kiralama bedelleri talep edilmesi yoluyla uymadığı iddiası üzerine yapılan inceleme sonucunda, soruşturma açılmasına gerek olmadığına karar verdi.
Türksat Uydu Haberleşme Kablo TV ve İşletme A.Ş.'nin uydu haberleşme hizmeti altyapısı alanındaki hâkim durumunu, kamu kurum ve kuruluşlarına uydu haberleşme hizmeti sunan teşebbüsler aleyhine kötüye kullandığı iddiası üzerine yapılan inceleme sonucunda da, Kurul soruşturma açılmasına gerek olmadığını hükme bağladı. Şikayet reddedildi.

-HAC VE UMRE'DE DİYANETE DESTEK-

Diyanet İşleri Başkanlığı'nın aldığı karar ve gerçekleştirdiği fiillerle hac ve umre seyahati acentelik hizmetlerinde rekabeti sınırlamak suretiyle ihlal gerçekleştirdiği iddiası üzerine yapılan inceleme sonucunda Kurul, dosya konusu iddialara yönelik olarak Diyanet İşleri Başkanlığı hakkında soruşturma açılmasına gerek olmadığına ve bununla birlikte, konuya ilişkin olarak Diyanet İşleri Başkanlığına görüş bildirilmesi hususunda Başkanlığın görevlendirilmesine karar verdi.
Kurul ayrıca Adana'da inşaat ve elektrik mühendislerince sunulan Teknik Uygulama Sorumluluğu denetim hizmetinin, İnşaat Mühendisleri Odası ve Elektrik Mühendisleri Odasının Adana Şubeleri tarafından düzenlenen listelere göre sıra ile verildiği, söz konusu hizmete yönelik sabit fiyat belirlendiği, bu durumun hizmet alıcılarının tercihlerini sınırladığı ve rekabeti olumsuz etkilediği iddiasını inceledi. İnceleme sonucunda; Dosya konusu iddialara yönelik olarak soruşturma açılmasına gerek olmadığına ve elektrik ve inşaat mühendislerinin TUS hizmetinin sıra ile sunulmasına yönelik olarak, TMMOB Elektrik ve İnşaat Mühendisleri Odası Adana Şubelerine uygulamalara son verilmesi ve buna ilişkin duyuruların internet sitelerinden yapılarak TUS hizmeti sunan ve Şubelerin yetkisi kapsamında bulunan il ve ilçelerde faaliyet gösteren mühendislere gönderilmesi yönünde görüş bildirilmesi hususunda Başkanlığın görevlendirilmesine karar verildi.

-ETİ MADEN'İN TEKEL OLDUĞUNA KURUL ONAYI-

Bor minerallerinin üretilmesi ve işletilmesi alanında yasal tekel hakkı bulunan Eti Maden İşletmeleri Genel Müdürlüğü'nün, bu durumunu kötüye kullanarak rekabeti engellediği iddiası üzerine yapılan inceleme sonucunda, Kurul soruşturma açılmasına gerek olmadığına ve şikayetin reddine karar verdi.

-VALEO S.A.'DAN BÜYÜK ADIM-

Niles Co. Ltd.'nin, RHJ International S.A. ve Nissan Motor Co. Ltd. elinde bulunan toplam yüzde 98.13 oranında hissesinin Valeo S.A. tarafından devralınması işlemine ile BASF SE ve Ineos Industries Holdings Ljmited'in stirenik faaliyetlerini devrederek yüzde 50-50 oranında ortak olacakları Styrolution Holding Company Limited GmbH adlı ortak girişim şirketinin kurulması işlemine de izin verildi.

-ZHEJİANG LONGSHENG GROUP CO. LTD.'YE İDARİ PARA CEZASI-

Kiri Holding Singapore Private Limited'in sermayesinin yüzde 62.4'ünün ve dolayısıyla Dystar Colours Distribution GmbH'nin kontrolünün Zhejiang Longsheng Group Co. Ltd.'ye devredilmesi işlemine; bildirim konusu işlemin belirtilen nitelikte hâkim durum yaratılması veya mevcut hâkim durumun güçlendirilmesi ve böylece rekabetin önemli ölçüde azaltılması sonucuna yol açmayacağından işleme izin verilmesine, bununla birlikte, bahse konu işlemin Rekabet Kurulunun izni olmaksızın gerçekleştirilmesi nedeniyle, Zhejiang Longsheng Group Co. Ltd.'ye Kanun uyarınca 2010 mali yılı sonunda oluşan gayri safi gelirinin binde biri oranında olmak üzere bin 697,92 TL tutarında idari para cezası verilmesine karar verildi.
Birlik Mensucat Ticaret ve Sanayi İşletmesi A.Ş. mülkiyetindeki denim kumaşı üretimi ile ilgili üretim tesisi, arsa ve binaların, Orta Anadolu Ticaret ve Sanayi İşletmesi T.A.Ş. tarafından devralınması işleminin Tebliğ kapsamında olduğuna; ancak tarafların cirolarının aynı Tebliğ'de öngörülen eşikleri aşmaması nedeniyle izne tabi bulunmadığına karar verildi.
Kurul ayrıca, Interplast Mühendislik Plastikleri Sanayi ve Ticaret A.Ş. hissesinin yüzde 51'inin Safic-Alcan SAS tarafından devralınması işlemine Tebliğ kapsamında olduğuna; ancak işlem sonucunda etkilenen bir pazar bulunmaması nedeniyle izne tabi olmadığına karar verdi.

-ATOS ORİGİN'E İZİN-

Kurul tarafından, Atos Origin S.A. tarafından Siemens AG'nin, Siemens IT Solutions and Services GmbH tarafından yürütülen bilgi teknolojileri hizmetleri faaliyetlerinin (Türkiye'de devredilecek varlıklar da dahil olmak üzere) tek kontrolünün devralınması işlemine Tebliğ'de belirtilen nitelikte hakim durum yaratılması veya mevcut hakim durumun güçlendirilmesi ve böylece rekabetin önemli ölçüde azaltılması sonucuna yol açmayacağından izin verildi.
UPM-Kymmene Corporation'ın Myllykoski Group'un tüm işini ve Myllykoski Corporation ve Rhein Papier GmbH hisselerinin tamamını alarak tam kontrolü devralması işlemine söz konusu Tebliğ'de belirtilen nitelikte hakim durum yaratılması veya mevcut hakim durumun güçlendirilmesi ve böylece rekabetin önemli ölçüde azaltılması sonucuna yol açmayacağından izin verildi.
Kurul ayrıca, Üstün Baharoğlu, Ali Mehmet Baharoğlu, Ayşe Emine Birgi, Mustafa Şevket Birgi, Mustafa Mehmet Birgi, Christoph Kersteın ve Maya Holding A.Ş.'nin Birgi Holding A.Ş., Birgi Sanayi A.Ş., Mefar İlaç Sanayi A.Ş. ile Defar İlaç Depoculuğu Sanayi ve Ticaret A.Ş.'de bulunan hisselerinin Mefar International İlaç Sanayi tarafından devralınmasını takiben ortak girişim tesis edilmesi işlemine Tebliğ'de belirtilen nitelikte hakim durum yaratılması veya mevcut hakim durumun güçlendirilmesi ve böylece rekabetin önemli ölçüde azaltılması sonucuna yol açmayacağından izin verdi.
Bununla birlikte kurul tarafından, Graham Packaging Company Inc.'in Silgan Holdings Inc. tarafından devralınması işlemine söz konusu Tebliğ'de belirtilen nitelikte hakim durum yaratılması veya mevcut hakim durumun güçlendirilmesi ve böylece rekabetin önemli ölçüde azaltılması sonucuna yol açmayacağından izin verildi. (ANKA)