82 bin 243 hak sahibinin bulunduğu kentte, İstanbul Defterdarlığı ve ilçedeki mal müdürlüklerine yapılan başvurular ''yoğun'' şekilde devam ederken, vatandaşlar da 2B arazilerinin rayiç bedellerinin belirlenmesini bekliyor.

Satışlarından 10 milyar liranın üzerinde gelirin beklendiği İstanbul'da en fazla başvuru, 2B arazilerinin en çok bulunduğu Ümraniye, Beykoz, Sultanbeyli ve Silivri'den geldi. Başvuru süresinin başladığı 26 Nisan'dan bu yana Ümraniye'de 4 bin 525, Beykoz'da 3 bin 489, Sultanbeyli'de 1526, Silivri'de 1397 ve Sancaktepe'de 1083 başvuru alındı.

En az başvuru ise Başakşehir'de oldu. İlçede 2B arazisi için sadece bir kişi başvuruda bulunurken, bu rakam Maltepe'de 15, Sultangazi'de 25, Adalar'da ise 32 olarak gerçekleşti.

İstanbul'da 2B arazileri için yapılan başvuruların sayısı 15 bin 21'e ulaştı.

İstanbul Defterdarı Bekir Bayrakdar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kentte günde ortalama 500-600 civarında başvuru aldıklarını belirterek, ''iyi'' olduğunu düşündüğü başvurular için 6 aylık süre verildiğini, son günlerde başvuruların daha da artmasını öngördüklerini ifade etti.

Bayrakdar, ''Hak sahibi olmak için mutlaka başvuru yapmak zorundasınız. Bazen bazı yerler proje alanı ilan edilebiliyor, mesela İSKİ'nin koruma bandında olan yerler satılmayacak. İnsanlar mutlaka başvurusunu yapsın ki hak sahipliği tescillensin'' şeklinde konuştu.

İstanbul'da 2B için 82 bin 243 hak sahibi bulunduğunu hatırlatan Bayrakdar; ''Şu anda başvuru sayısı 15 bini aştı. Yüzde 100 bekliyorum. Çünkü hakkını sana veriyor. Kimsenin bu hakkından vazgeçeceğini düşünmüyorum. Başvurular ekim ayının sonunda bitecek. Sürenin sonuna doğru başvuruların artmasını bekliyoruz. Hepsinin başvuru yapmasını bekliyoruz'' dedi.

''Ağustos gibi başvuruları değerlendirmeye başlayacağız''

Vatandaşların başvurularını son güne bırakmamasını isteyen Bayrakdar, başvuruları 3 aydan sonra değerlendirmeye başlayacaklarını bildirdi. Bayrakdar, sözlerini şöyle sürdürdü:

''İlk 3 ay Büyükşehir Belediyesi, ilgili bakanlıklar, kamu kurumları, İSKİ, biz bilgi bekliyoruz. Neresi 2B arazisi, neresi proje alanı, neresi kentsel dönüşüm... O bilgiler geldikten sonra tapu işlemlerine başlayabiliriz. Şu anda kamu kurumları çalışıyorlar, gönderecekler. Ağustos gibi başvuruları değerlendirmeye başlayacağız. Başvuruları değerlendirmeye başladıktan sonra zaten vatandaşa dönüş yapacağımız için 'tamam, senin yerin şöyle, uygundur, bu fiyata alır mısın' diyeceğiz. Vatandaşların başvurularını değerlendirdikten sonra fiyatı söyleyebileceğiz.

Ağustostan itibaren rayiç bedellerin açıklanması bekleniyor. Başvuruyu hak eden kişilere ağustostan itibaren rayiç bedellerin açıklanması, bildirilmesi bekleniyor. Yani satın alma hakkı olan kişilere ağustostan itibaren rayiç bedellerin bildirilmesi bekleniyor.''



AA