İstanbul'a bir çılgın proje de Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'ndan geliyor. Başta finans merkezi olmak üzere dev projelere imza atılan ve dünyanın göz bebeği İstanbul'a elektrik dopingi yapılacak.

"Çılgın proje" ile hem elektrik kalitesi artacak hem de elektrik altyapısı sigortaya alınarak dev projelerle artan tüketim karşılanmış olacak. İhale süreci başlayan proje, Bandırma bölgesindeki büyük santrallerde üretilen elektriğin İstanbul'a taşınmasını öngörüyor. 700 milyon TL üzeri maliyeti olması beklenen proje, İstanbul elektrik sistemi için sigorta işlevi görecek.

ELEKTRİK DENİZ ALTINDAN GEÇECEK
Son verilere göre, Türkiye toplam elektrik tüketiminin yüzde 10'u İstanbul Avrupa yakasında, yüzde 13'ü ise Trakya Bölgesi'nde gerçekleşiyor. Gelişmiş sanayisi ve her geçen gün artan nüfusuyla İstanbul ve genel olarak Trakya Bölgesi'nin elektrik ihtiyacının, önlem alınmadığı takdirde karşılanamaz hale geleceğine dikkat çeken Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, deniz altından geçirilecek kablolarla bölgeye elektrik ihtiyacının güvenle iletileceğini söyledi.

TÜRKİYE'DE BİR İLK
Bölgenin elektriğe olan bu yoğun talebini karşılamak üzere, halihazırda kurulu olan elektrik üretim santrallerine ilave olarak elektrik santralleri tesis edildiğini anlatan Yıldız, "Bu santrallerde üretilen elektriği güvenli bir biçimde İstanbul ve Trakya'ya ulaştırabilmek için de üç adet büyük iletim sistemi projesi hayata geçirilme aşamasına getirildi. İkisi Çanakkale Boğazı'ndan, biri İzmit Körfezi'nden olmak üzere denizaltı kablolarıyla bölgeye elektrik aktarımının gerçekleştirileceği bu üç proje Türkiye'de bir ilk olma niteliğinde" dedi.

Yıldız, elektrik iletimi alanında büyük bir yenilik anlamına gelen bu üç projenin biri olan Çanakkale Boğazı birinci geçiş projesinin ihale sürecinin başladığını belirtti. Projeye göre Çanakkale Boğazı birinci geçişi, iki yıl içinde tamamlanacak. Çanakkale Boğazı ikinci geçişi ve İzmit Körfezi geçiş projesinin ise 2013 yatırım programına alınması planlanıyor.

AVRUPA İLE TİCARET ARTACAK
Toplam 700 milyon TL'ye mal olması planlanan projelerle, İzmit-İstanbul-Trakya bölgesinde kullanılan elektriğin kalitesi de artacak. Bakan Yıldız, "Elektrik iletimi alanında gerçekleştirilecek bu proje hayata geçirildiğinde, Avrupa sistemi üzerinden yapılacak elektrik ticaretinin miktarı da artmış olacak" dedi.

DÜNYA BÜLTENİ