ANKARA - Bankaların bireysel müşterilerinden alabileceği faiz dışı ücret ve komisyonları düzenleyen ve Türkiye Bankalar Birliği (TBB) tarafından BDDK'ya sunulan taslak üzerindeki çalışmalar sona yaklaşırken, son kararı Bankacılık Düzenleme Denetleme Kurulu verecek.

TBMM Genel Kurulu'nda kabul edilen Tüketicinin Korunması Kanunu uyarınca, BDDK'nın belirleyeceği faiz dışı ücret ve komisyonlar ve bunların uygulama esaslarının kanunun yürürlüğe girmesiyle eşzamanlı yayımlanarak uygulamaya geçmesi öngörülüyor.

Reuters'a bilgi veren konu hakkında bilgi sahibi bir yetkili, BDDK, bankalar, ilgili bürokratlar ve Gümrük ve Ticaret Bakanlığı'nı kapsayan çalışma gruplarında, taslak üzerinde neredeyse uzlaşıldığını belirterek, "Ticaret Bakanlığı'nın görüşünün ardından BDDK, mümkün olduğu kadar Tüketicinin Korunması Kanunu'nun Resmi Gazete'de yayımlanmasıyla eş zamanlı olarak uygulama tebliğini hazırlamayı hedefliyor. Çalışmanın bankalar tarafıyla gerçekleştirilecek kısmı neredeyse bitti" dedi.

Aynı yetkili, yeni ücret uygulamalarında geçiş süreleri olacağını ve yürürlük tarihleriyle ilgili bankaların görüşlerinin alındığını kaydetti.

TBMM Genel Kurulu'nda 8 Kasım'da kabul edilen ve redaksiyonunun ardından Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün onayına sunulacak olan Tüketicinin Korunması Kanunu; bankalar, tüketici kredisi veren finansal kuruluşlar ve kart çıkaran kuruluşlar tarafından tüketiciye sunulan ürün veya ücretlerde,tüketiciden faiz dışında alınacak her türlü ücret, komisyon ve masraf türleri ile bunlara ilişkin esasların Gümrük ve Ticaret Bakanlığı'nın görüşü alınarak BDDK tarafından belirlenmesini öngörüyor.

İşte TBB çalışma taslağında yer alan hükümler

BDDK'ya iletilen ve üzerinde son çalışmaların yapıldığı bireysel müşterilerden alınabilecek ücretleri belirleyen TBB çalışma taslağında, yer alan hükümlerin bazıları şöyle:

*Bireysel müşterilerden alınan hesap işletim ücreti, hesap sayısından bağımsız olarak TL ve döviz hesapları olarak iki kategoride alınabilecek.

*Yeşil kartlılar ve işsizlik ödeneğinden faydalanan bireysel müşteriler ayrıcalıklı müşteri sayılacak; ayrıcalık tanınan müşterilerden hesap işletim ücreti ve ayda iki adede kadar para transferi ücreti alınmayacak.

*Boş hesaplardan tahsil edilemeyen hesap işletim ücretleri en fazla 12 ay bekletilebilecek.

*Mevduat hesabı açma ve cüzdan yazdırma işlemlerinden ücret alınmayacak. Müşterinin kendi hesabının bağlı olduğu banka şubesi, hesabın olduğu bankanın ATM'lerinden, para çekme limitine kadar olmak üzere kendi hesabından ilgili banka ATM'lerinden yapılan para çekme işleminden ücret alınmaz

*Bireysel kredi işlemlerinde kredi tahsis ücreti dışında ücret alınmayacak; ipotek tesis, ekspertiz işlemlerinde yalnızca belgelenen hizmet tutarı talep edilebilecek.

*Konut kredilerinde, tahsil edilen erken ödeme ücretine kadar yapılandırma ücreti alınabilecek.

*Reddedilen kredi taleplerinde ücret alınmayacak.

*Banka ve kredi kartı işlemlerinde, kayıp, çalıntı, isim değişikliği gibi yenilemelerde bir yıl içinde ilk iki işlemden ücret alınmayacak.

*Kredi kartı yıllık ücreti, ilk kullanımdan sonra tahakkuk ettirilebilecek; en erken tahakkuk periyodu bir yıl olacak.

*Ücretsiz kartlarda; kart basım-gönderme, yenileme, e-posta talep edilmeyen hallerde ekstre basım-gönderme ücreti ve kampanya katılım ücreti talep edilebilecek.

*Bankalar, kredi kartı nakit avans işlemlerinde faiz dışında ücret ve komisyonları serbestçe belirleyecek.

*İşlem anında düzenlenen dekont, hesap özeti, fiş gibi belgelerden ücret alınamayacak, bireysel müşteri talebi üzerine işlem anında düzenlenenler hariç belgelerden ücret talep edilebilecek.

*Kiralık kasa ziyareti, TL cinsi para tümleme-bozma işlemi, vergi-prim tahsil makbuzu gibi belge suretleri ile borçsuzluk yazılarından ücret talep edilemeyecek.

*Bankanın normal günlük işleyişi içinde aşırı güçlük ve ek operasyonel çalışma gerektiren ürün, hizmet ve dokümanların ücretlendirmeleri banka ve müşteri arasında yazılı olarak mutabık kalınarak talep edilebilecek.