Bayram, İzmit Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürlüğünde düzenlediği basın toplantısında, bazı alacakların yeniden yapılandırmasıyla ilgili kanun gereğince, İSU'nun 31 Aralık 2010 tarihine kadar olan alacaklarında, anapara üzerindeki gecikme bedeli ve faizlerin kaldırılacağını vurguladı.

Yurttaşların kanundan yararlanmaları için belirlenen başvuru tarihinin 2 Mayıs'ta sona ereceğine dikkati çeken Bayram, şöyle devam etti:

''Ödenmemiş anaparanın tamamına TEFE/ÜFE oranı uygulandıktan sonra bulunan miktara peşin ödeme halinde herhangi faiz uygulanmayacak. Kanunda birçok şey açık. Kanunun ne şekilde uygulanacağına bakacak olursak 31 Aralık 2010 tarihine kadar olan borçları kapsamaktadır. 2 Mayıs'a kadar şube müdürlüklerimize başvuru yapılmalıdır.

Yurttaşlarımızın iki ay içerisinde kurumumuz ile iletişime geçmesi gerekmektedir. Bizler kimin ne kadar borcu var, bunları tespit ettik. Başvuru dilekçeleri dahi hazırlandı. Kanun çıktığı andan itibaren uygulamalarımız başladı fakat yurttaşlarımız bu kanundan haberdar değil. Torba yasa içerisinde çıkarılan 6111 sayılı kanun ile yurttaşlarımızın geçmişteki su borçlarında yüzde 40 civarında indirim yapılacak.''

Borcunu taksitlerle ödemek isteyen yurttaşların borçlarının, TEFE/ÜFE oranları ile güncellenerek taksitlere bölüneceğini kaydeden Bayram, taksitlerin yurttaşın isteği doğrultusunda 6, 9, 12 ve en fazla 18 ay olacağını söyledi. Borçlarını taksitlendiren yurttaşların 2 ay ödememeleri halinde kanunla getirilen haklardan faydalanamayacağını belirten Bayram, ''İSU'nun yurttaş ile olan alış verişinde sıkıntı olmuş olabilir. yurttaş kurumumuzu mahkemeye vermiş ise mahkemesinden vazgeçip bunu belgelendirmiş olmalıdır. Eğer kurumumuz yurttaşı mahkemeye vermiş ise kişiden mahkemenin verdiği bir karar var ise bu tahsil edilir. Fakat yurttaşımız bize borcunu ödemek için geldiği için herhangi bir karar çıkmamış ise kurumumuz mahkemeden vazgeçer'' şeklinde konuştu.

Kocaeli'nde yurttaştan, 40 milyon civarında alınabilir bir borç bulunduğunu bildiren İSU Genel Müdürü Bayram, sözlerini şöyle tamamladı:

''Kanunlarımızda, su, atık su borçlarında borcun affedilmesi veya zaman aşımına uğraması mümkün değildir. Kurum borcunu muhakkak ki tahsil eder. Yurttaşlarımızdan böyle bir talep vardı fakat kanun gereği yapmamız mümkün değildi. Torba yasa ile çıkan bu fırsatı yurttaşlarımız kaçırmamalı diye düşünüyoruz. Kanundan haberi olmayan yurttaşlarımızı abonelerimizi bilgilendirmeye çalışacağız. Borçlu abone sayısı 70 bin civarında. Bunların 7 bini icraya intikal etmiş durumda. Kocaeli'de her ilçede şube müdürlüğümüz bulunmaktadır. Bu kanundan yararlanmak isteyenler şube müdürlüklerimize başvurmalı.''



AA