Ercan Baysal

Vergi gelirlerini artırmayı hedefleyen Maliye, personelin motivasyonunu artırmak için harekete geçti. Çalışan memnuniyetinin artırılması kapsamında ödüllendirme sistemi devreye giriyor. Başarılı olan memurlar takdir belgesinin yanı sıra maaşla da ödüllendirilecek. Bu konuda Devlet Memurları Kanunu'ndaki çerçeve içerisinde hareket edilecek. Başarılı olmanın yolu ise çalışma disiplin, performans ve vergi kaçağını bulmadan geçiyor. Gelir İdaresi Başkanlığı'nın (GİB) 2014-2018 dönemini kapsayan stratejik planında yer alan bilgilere göre çalışan memnuniyetinin artırılması için yaklaşık 3 milyon liralık bir bütçe öngörüldü. Çalışma ve hizmet ortamlarının iyileştirilmesi için ise 28 milyon TL civarında harcama gerçekleştirilecek. Kurumsal gelişime katkı sağlamak amacıyla çalışan memnuniyeti artırmayı planlayan GİB, bu kapsamda beş yıllık bir yol haritası belirledi. Bu çerçevede ödül sisteminin etkin olarak kullanılmasının yanı sıra çalışanların önerileri de alınarak değerlendirilecek. Hizmet binalarına ilişkin standart belirlenirken, mevcut fiziki mekanlarda da iyileştirmeye gidilmesi planlanıyor.

Vergiye gönüllü uyumun artırılması İdare'nin stratejik planında yer alırken, etkin bir tahsilat yöntemi izlenmesi kararı da alındı. Bu kapsamda cari yılda ödenmesi gereken gelirlerin artırılması planlanırken, cebri tahsilat süreci de yeni dönemde hız kazanacak.

ETKİN MÜCADELE DÖNEMİ

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek 'Stratejik Plan'da yer alan değerlendirmesinde Gelir İdaresi'nin, beş yıllık süreçte kayıt dışılıkla mücadeleyi etkin bir şekilde sürdürmeye devam edeceklerine dikkat çekti. Şimşek, "Bu çerçevede, vergi tabanının genişletilmesi ve kayıtlı ekonomiye geçişin hızlandırılması için gerek mevzuat, gerek denetim, gerekse toplumsal farkındalığı artıracak uygulamalarıyla önemli çalışmalar yürütecektir" dedi.