Denizli Gazeteciler Cemiyeti’nde bir basın toplantısı düzenleyen Gülbay, Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunda Müdafaa-i Hukuk cemiyetleri olduğunu, memleketin hukukun müdafaası üzerine inşa edildiğini ifade etti.

Gülbay, “Şimdi çok ciddi bir hukuksuzlukla yüz yüzeyiz. Bunun karşılığında Yargıtay Hukuk Genel Kurulu dedi ki: ‘Başka kişiler tarafından hırsızlanmak suretiyle kullanılan elektrik bedellerini kurallara uyan abonelerden tahsil yoluna gitmek, hukuk devleti ve adalet düşüncesiyle bağdaşmamaktadır.’ Arkadaşlar, başkalarının hırsızladığı elektrik bedelini niye Buldan Belediyesi ödüyor?” dedi. Ortada çok garip şeyler gerçekleştiğini söyleyen Gülbay, bir yasa çıkarma telaşı olduğunu kaydetti. Gülbay, ”Bir AK Parti milletvekilinin kanun teklifi var. Hükümetin, Enerji Bakanlığı’nın çalışması bağlamında bir kanun tasarısı var. Bu alınan paraları da geri alacaklar, üstüne mahkeme masraflarını da bize yıkacaklarmış. Arkadaşlar, ‘orada dur’ demenin zamanıdır.” şeklinde konuştu.

Türkiye’nin en önemli gündem maddesinin hukukun çiğnenmesi olduğunu öne süren Gülbay, “Şirketler kayıp/kaçağı, hırsızlamayı önleyemiyor diye bunun bedelini yoksul Türk halkının üstüne yıkamazsınız. Reva mı?” diye sordu.

‘10 yıllık  bedeli istiyoruz’

Elektrikte ödenen vergilerin içeriğinin anlaşılmaz olduğunu iddia eden Gülbay, “KDV alıyorsunuz ama sadece aktif enerji bedeli üzerinden elektrik tüketim vergisi veriyorsunuz belediyelere. Burada da gariplik var. Benim önerim bütün sivil toplum kuruluşlarına, bu konunun bütün bileşenlerine çağrımdır. Bir araya gelerek şu konuyu Türk halkının anlayabileceği şekilde dile getirelim.” dedi. Gülbay, geçmişe yönelik son 10 yıllık bedeli, ne kadar kayıp/kaçak varsa bunun tamamını istediklerini söyledi. 500 bin liranın üzerinde bir rakam beklediklerini aktaran Gülbay, Buldan Belediyesi’nin güneş enerjisinden elektrik üretip halka indirimli satma planı olduğunu söyledi.


RESUL CENGİZ -  DENIZLI / ZAMAN