Başbakan tarafından açıklanan sürpriz paket ile birlikte; doğum nedeniyle alınan ücretsiz izinler için erkeklerde uygulanan askerlik modeli geliştirildi. Anneye doğumdan sonra analık izni haricinde yarım gün çalışma hakkı getirildi. Annenin istemesi halinde çocuğu belli bir yaşa gelince kısmi çalışma hakkı tanındı. Belediyelere çalışan annelerin hayatını kolaylaştırmak için kreş zorunluluğu getirildi. Çocuk başına ise 300 TL yardım uygun görüldü.

İşte paketten kadınlara yönelik çıkan ve çok yakında hayata geçirilmesi beklenen düzenlemeler;

KADINLARA ASKERLİK FORMÜLÜ!

Yeni çalışma kapsamında kadınlara, erkeklerin askerlik formülü uygulanacak. Erkeklerin askerlikten kazandıkları hak gibi kadınlar da doğumdan aynı hakka sahip olacak. Doğum nedeniyle alınan ücretsiz izinde geçen süreler artık derece, kademe ilerlemesinde değerlendirilebilecek. Şimdiye kadar doğum nedeniyle alınan ücretsiz izinlerde derece kademelendirme ilerlemesinin yapılamıyordu.Bu derece ve kademe ilerlemesi borçlanma yapmaksızın gerçekleştirilecek.

YARI ZAMANLI ÇALIŞMA İMKANI

Öte taraftan doğuma bağlı yarı zamanlı çalışma konusunda da düzenlemeler yapılacak. Yapılacak düzenleme ile kadınlara yarı zamanlı çalışma imkanı getirilecek.Düzenlemeyle analık izini bitiminden sonra ilk çocuk için 2 ay, ikinci çocuk için 4 ay, üç ve üzeri çocuklar için 6 ay olmak üzere yarı zamanlı çalışma imkanı tanınacak. Böylelikle anneler istemeleri halinde günde 8 saat mesailerinin 4 saatini çocuklarının yanında geçirebilecek.

4 SAATLİK ÜCRETİ DEVLET VERECEK

Söz konusu 4 saatlik çalışmama bedelini devlet kendisi ödeyecek ve çalışanın maaşından herhangi bir kesinti yapılmayacak. Yani yeni anneler tam ücret alarak yarı zamanlı çalışabilecekler.

HER ÇOCUK İÇİN 1'ER AY UZAYABİLECEK

Düzenleme 0-12 aylık bebekleri evlat edinenleri de kapsayacak. Engelli çocuk doğuranlar için ise söz konusu süre 12 aya çıkartılabilecek. Çoğul gebelik halinde de bütün bu süreler her bir çocuk için birer ay uzatılabilecek.

30 SAATLİK KISMİ ÇALIŞMA HAKKI

Kadınlara yönelik büyük kolaylıklar sağlayacak düzenlemelerin yer aldığı çalışma kapsamında çocuk okul çağına gelene kadar ebeveynlere kısmi süreli çalışma izni hakkı da getirilecek. Çocuk 5,5 yaşına kadar 'Ben çocuğumla kalmak eğitimiyle ilgilenmek'' istiyorum diyen ebeveynlere 30 saate kadar kısmi çalışma hakkı tanınacak.

KREŞ ZORUNLULUĞU

Yine aynı paket kapsamında belediyelere kreş ve gündüz bakım evi kurma yükümlülüğü de getirilecek. Belediyeler yerel otoriteler olarak bölgelerinde doğan çocuklardan ve çocukların bakımından sorumlu olacaklar.

ÇOCUK BAŞINA 300 TL YARDIM

Her bir anneye doğum yaptığı anda, devlet bir doğum hediyesi olarak ilk çocukta 300 Türk Lirası, ikinci çocukta 400 Türk Lirası, üçüncü çocuk ise 600 Türk Lirası bir yardım ulaştıracak.

PREMATÜRE DOĞUMA EK İZİN

Memurlar için prematüre doğumlarda ilave izin hakkı da sağlanacak. Bebek 7,5 aylık dünyaya gelmişse geriye kalan 1,5 ay ek olarak izne intibak ettirilecek.