Ka­mu ku­rum ve ku­ru­luş­la­rı­nın dü­zen­le­di­ği iha­le­le­re va­tan­daş­lar­la şir­ket­le­rin yap­tı­ğı şi­ka­yet­ler, yük­sek şi­ka­yet be­del­le­ri­ne rağ­men hız kes­mi­yor. Şi­ka­yet edi­len iha­le­le­rin yüz­de 30’u dü­zel­til­di, yüz­de 6’sı ip­tal edil­di.

 En çok 5 bin 727 li­ra

Ka­mu İha­le Ka­nu­nu­’na gö­re dev­le­tin dü­zen­le­di­ği iha­le­ler­le il­gi­li Ka­mu İha­le Ku­ru­mu­’na (KİK) şi­ka­yet baş­vu­ru­sun­da bu­lu­na­bil­mek için şi­ka­yet sa­hi­bi­nin ge­çen yıl 1305 li­ra ila 5 bin 354 li­ra­yı göz­den çı­kar­ma­sı ge­rek­ti. 2014’te öde­ne­cek şi­ka­yet be­de­li 1429 ile 5 bin 727 li­ra ara­sın­da ola­cak. 2013’te ya­pı­lan iha­le­le­re va­tan­daş­lar­la şir­ket­ler­den 5 bin 93 adet şi­ka­yet gel­di.

‘İs­tis­na­’ zır­hı­na ta­kıl­dı

Bu ki­şi­ler şi­ka­yet­le­ri Kİ­K’­e ya­pa­bil­mek için cep­le­rin­den 14,8 mil­yon li­ra har­ca­dı. Şi­ka­yet­le­rin 4 bin 66’sı şir­ket­ler, 503’ü or­tak gi­ri­şim grup­la­rı 524’ü de va­tan­daş­lar­dan gel­di. En faz­la şi­ka­yet 2-15 mil­yon li­ra bü­yük­lü­ğün­de­ki iha­le­le­re ya­pıl­dı. Ge­çen yıl 9,8 mil­yar li­ra­lık ka­mu alı­mı­na ise şi­ka­yet­ten mu­af ol­du­ğu için şi­ka­yet ya­pı­la­ma­dı. Şi­ka­yet­le­rin 3 bin 34’ü ka­mu­nun hiz­met alı­mı iha­le­le­ri­ne ya­pıl­dı. 1205 ya­pım işi şi­ka­ye­te ma­ruz ka­lır­ken mal alım iş­le­ri­ne de 854 adet şi­ka­yet gel­di. Be­le­di­ye­le­rin 1138, Sağ­lık Ba­kan­lı- ­ğı­’nın 1093 iha­le­si şi­ka­ye­te ma­ruz kal­dı. 5 bin 93 ay­rı şi­ka­yet­ten 4 bin 964’ü iha­le­ye iti­raz, 17’si Ku­rul ka­ra­rı üze­ri­ne esa­sa geç­me­ye iliş­kin in­ce­le­me, 75’i Ku­rul ka­ra­rı­na iti­raz ve 37’si de mah­ke­me ka­ra­rı üze­ri­ne esa­sa geç­me/ye­ni­den in­ce­le­me ta­le­bin­den olu­şu­yor.

308’i ip­tal edil­di

 KİK, ge­çen yıl şi­ka­yet baş­vu­ru­la­rı­nın 5 bin 39’u­na iliş­kin uyuş­maz­lık ka­ra­rı al­dı. KİK, in­ce­le­me­le­ri so­nu­cun­da 3 bin 51 baş­vu­ru­yu uy­gun bul­ma­dı­ğı için red­det­ti. 1538 iha­le şi­ka­yet­ler doğ­rul­tu­sun­da dü­zel­til­di, 308 iha­le ip­tal edil­di, ida­re­le­rin çe­şit­li ne­den­ler­le ip­tal et­ti­ği 20 iha­le ye­ni­den dü­zen­let­ti­ril­di. 122 iti­raz hak­kın­da ise ka­rar ve­ril­me­si­ne ge­rek ol­ma­dı­ğı ka­ra­rı alın­dı.

Kamu 105 milyar liralık ihale yaptı

Ka­mu ku­rum ve ku­ru­luş­la­rı ge­çen yıl top­lam 105,5 mil­yar li­ra tu­ta­rın­da iha­le ger­çek­leş­tir­di. İha­le­le­rin 89,2 mil­yar li­ra­sı Ka­mu İha­le Ka­nu­nu hü­küm­le­ri çer­çe­ve­sin­de ya­pıl­dı. 9,8 mil­yar­lık kı­sım is­tis­na ve kap­sam dı­şıy­dı. 6,4 mil­yar­lık iş ise doğ­ru­dan te­min yo­luy­la ger­çek­leş­ti­ril­di. Ge­çen yıl ya­pı­lan 157 bin 324 iha­le­nin 129 bi­ni söz­leş­me­ye bağ­la­na­rak 48 bin ger­çek ve tü­zel ki­şi ta­ra­fın­dan yük­le­nil­di.

Şikayet bedeli 12 bin liraya çıkıyor 

 Ka­mu iha­le­le­ri­ne şi­ka­yet be­del­le­ri aşı­rı yük­sek bu­lu­nu­lur­ken, Hü­kü­met bu be­del­le­ri ar­tır­ma yö­nün­de ya­sa ha­zır­la­dı. Mec­li­s’­ten Cum­hur­baş­kan­lı­ğı­’na onay için gön­de­ri­len ve in­ter­ne­te ya­sak ge­ti­ren tor­ba ya­sa­nın içe­ri­sin­de yer alan mad­de­ye gö­re iha­le­le­re ya­pı­la­cak şi­ka­yet be­del­le­ri yüz­de 100’ü aşan oran­lar­da arttı­rı­la­cak. Ya­sa­ya gö­re çe­şit­li ge­rek­çe­ler­le Kİ­K’­e şi­ka­yet baş­vu­ru­sun­da bu­lu­na­bil­mek için en kü­çük iş­ler­de da­hi en az 3 bin li­ra baş­vu­ru be­de­li öde­mek ge­re­ke­cek. İha­le be­de­li art­tık­ça bu tu­tar 6 bin ve 9 bin ve en bü­yük iha­le­ler­de 12 bin li­ra­ya yük­se­le­cek.



ERDOĞAN SÜZER - BUGÜN GAZETESİ