Maliye Bakanlığı Genel Bütçe Kapsamındaki Kamu İdarelerinin Ödeme ve Tahsilat İşlemlerinin Elektronik Ortamda Gerçekleştirilmesine İlişkin Usul Ve Esasları belirledi. Genel bütçe kapsamındaki kamu idarelerinin, elektronik ortamda nakit ihtiyaçlarının belirlenmesini, karşılanmasını, ödemelerin gerçekleştirilmesini ve tahsilat işlemlerini kurumun sorumlusu yapacak. Kullanıcılar, şifreleri, sertifikaları ve güvenli elektronik imzaları ile yapacakları işlemlerden sorumlu olacak. 6 ay içerisinde vergi daireleri ve muhasebe birimleri uygulama kapsamına alınacak.

Maliye Bakanlığı'nın Genel Bütçe Kapsamındaki Kamu İdarelerinin Ödeme Ve Tahsilat İşlemlerinin Elektronik Ortamda Gerçekleştirilmesine İlişkin Usul Ve Esaslar Birinci Bölüm'ü Resmi Gazete'de yayımlandı. Yönetmelik'e göre, genel bütçe kapsamındaki kamu idarelerinin, elektronik ortamda nakit ihtiyaçlarının belirlenmesi, karşılanması, ödemelerin gerçekleştirilmesi ve tahsilat işlemleri bu Usul ve Esaslarda belirlenen kullanıcılar tarafından yerine getirilecek. Kullanıcılar, şifreleri, sertifikaları ve güvenli elektronik imzaları ile yapacakları işlemlerden sorumlu olacak.

-KULLANICILARIN SERTİFİKALARINI MERKEZ BANKASI ÜRETECEK-

Kullanıcıların sertifikaları Merkez Bankası üretecek. Kurum sorumluları sertifikalarını Bankadan elden teslim alacak. Birim sorumluları, talimat aktarma yetkilileri ve talimat aktarma yetkilisi yardımcıları ise Kamu Elektronik Ödeme Sistemi (KEÖS) üzerinden elektronik ortamda alacak.
Yurt içi ödemeler için Banka nezdinde muhasebe birimleri adına ödeme hesabı ve tahsilat için Banka veya muhabir banka nezdinde tahsilat hesabı açılacak. Vergi daireleri adına sadece tahsilat hesabı olacak. Herhangi bir banka şubesi bulunmayan yerlerde muhasebe birimlerinin kasa nakit ihtiyacını karşılamak üzere muhabir banka nezdinde ayrıca ödeme hesabı açılabilecek.

-6 AY İÇERİSİNDE VERGİ DAİRELERİ VE MUHASEBE BİRİMLERİ UYGULAMA KAPSAMINA ALINACAK-

Yönetmeliğe ayrıca şu geçici maddeler eklendi:
"Bu Usul ve Esasların yayımlandığı tarihten itibaren 6 ay içerisinde vergi daireleri ve muhasebe birimleri uygulama kapsamına alınacak. Bakanlık, gerektiğinde bu süreyi Müsteşarlık, Başkanlık ve Bankanın görüşlerini almak suretiyle 6 aya kadar uzatabilecek. Uygulama kapsamına alınan muhasebe birimleri ve vergi daireleri adına bu Usul ve Esaslar çerçevesinde açtırılacak hesaplar dışındaki mevcut hesaplar Bakanlıkça kapatabilecek. Merkez muhasebe birimlerinin yurt dışı ödeme hesabından yapılacak ödemeler için düzenlenen gönderme emirlerinin elektronik ortamda Bankaya aktarılmasına ilişkin çalışmalar tamamlanıncaya kadar söz konusu gönderme emirleri için bu Usul ve Esasların gönderme emirlerinin Bankaya aktarılmasına ilişkin hükümleri uygulanmayacak." (ANKA)