Ziyarette konuşan Bakan Faruk Çelik, göreve geldikten sonra yoğun bir çalışma dönemine girdiklerini, kamu görevlileri sendikaları yasasında yapılan değişikliğin bunların başında geldiğini söyledi. Toplu sözleşme yasasının çıkmadığını hatırlatan Çelik, "Üzerinde yüzde 100 mutabakat sağladığımız bir çalışma olduğunu söyleyemeyiz. Özellikle Memur-Sen'in itiraz ettiği konular var. Konfederasyonların talepleri, TBMM'de komisyon ve genel kurul sürecinde dile getirilerek istenilen düzenlemelerin yapılması mümkündür." şeklinde konuştu.

Memur-Sen Genel Başkanı Ahmet Gündoğdu ise konuşmasında, 4688 sayılı yasada yapılacak değişikliğe ilişkin itirazlarını dile getirdi. Hükümetle toplu sözleşme yetkisinin en çok üyeye sahip konfederasyonda olmasına karşın, anlaşma sağlanamaması durumunda Kamu Görevlileri Hakem Kurulu'na başvuru hakkının diğer konfederasyonlara da açıldığını hatırlatan Gündoğdu, "Eşitliği, katılımcılığı sağlama adına bazı haklarımızın elimizden alındığını görüyoruz. İmza yetkisi nasıl yetkili konfederasyonda ise Kamu Görevlileri Hakem Kurulu'na başvurma yetkisi de onda olmalıdır. Üzerinde ısrarla durduğumuz bir başka konu ise Genelkurmay, Milli Savunma Bakanlığı ile Emniyet Genel Müdürlüğü'ndeki sivil personele sendika hakkı verilmesidir. ILO'nun kriterlerinden biri olan örgütlenmeye karşı bir direnç görmekteyiz. Bundan vazgeçilmesini istiyoruz." şeklinde konuştu.

2008 yılı toplu görüşmelerinde gündeme gelen ve ücret dengesizliğini gidermek için uygulanan ek ödemenin bu yıl sona ereceğini hatırlatan Gündoğdu, "Her toplu görüşme döneminde dile getirdiğimiz eşit işe eşit ücret uygulamasına yönelik bir düzenleme yapıldığını duyuyoruz. Kanun hükmünde kararnameleri sevmiyoruz. Sayın bakanımızdan bu konuda nasıl bir düzenleme yapıldığı hakkında bilgi almak istiyoruz." dedi.

Memur-Sen Genel Başkanı Ahmet Gündoğdu'nun yönelttiği eleştirilere cevap veren Bakan Faruk Çelik, örgütlenmenin önündeki engellerin kaldırılması konusunda gayret gösterdiklerini; ancak ilgili bakanlıkların aynı görüşte olmadığını söyledi. Eşit işe eşit ücret verilmesiyle ilgili düzenlemeyi yapıp Başbakanlık'a gönderdikleri bilgisini veren Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, bugün veya yarın kanun hükmünde kararname olarak yayınlanmamasını beklediklerini, takdirin Başbakanlık'ta olduğunu bildirdi.

Düzenlemeyle ilgili bilgi veren Bakan Çelik, "Düzenlemeyle kamu kurum ve kuruluşlarında aynı unvan ve kadrodaki personel arasındaki eşitsizlik giderilmiş olacak. A bakanlığındaki mühendis, B bakanlığındaki mühendisten daha az maaş almayacak. Unvanlar bazında eşitleme yapılmış olacak. Bu uygulama tüm kamu kurum ve kuruluşlarındaki tüm unvan ve kadrolarda uygulanacak." şeklinde konuştu.

Uzmanların ücretlerinde merkez ve taşra ayrımı yapmadan ek göstergeleri 3600'le sınırlanarak tavan ve taban ücret belirleneceği bilgisini veren Bakan Çelik, "Üst düzey yöneticiler açısından da eşitlik sağlanacak. İl ve bölge müdürlüklerini 3 kategoride ele aldık. Ankara, İstanbul ve İzmir birinci kategori. 3 büyük il dışındaki büyükşehir belediyesi olan şehirler ikinci kategori ve büyükşehir olmayan iller üçüncü kategoriyi oluşturuyor." dedi.



Cihan