Türkiye'nin ihtiyaçlarının yerli ürünlerden karşılanması amacıyla Kamu İhale Kanunu kapsamındaki alımlar ile Devlet Malzeme Ofisinden gerçekleştirilecek alımlarda öncelikli olarak Türkiye'de üretilen ürünler tercih edilecek.
Yerli Ürün Kullanılması ile İlgili 2011/13 Sayılı Başbakanlık Genelgesi, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan imzasıyla Resmi Gazete'de yayımlandı. Genelge kamu kurum ve kuruluşlarında yerli ürün kullanımının teşvik edilmesini amaçlıyor. Bu çerçevede, mevzuatta yerli ürün kullanımına yönelik mevcut hükümlerin uygulanmasına özen gösterilmesine ilave olarak, kamu kurum ve kuruluşlarınca gerçekleştirilecek mal alımlarına ilişkin uygulamalarda; Teknik şartnamelerde Türkiye'de üretilen ürünlerin teklif edilmesini engelleyen düzenlemelerin yapılmaması istendi.
Ayrıca, kamu ihale mevzuatına aykırı olarak, isteklilerin ithal ürün ya da belirli bir ülkenin malını teklif etmesine yönelik düzenlemelerin yapılmaması; Ürünlere ilişkin olarak yabancı belgelendirme kuruluşları tarafından düzenlenen ve zorunlu olmayan belgelerin ihale dokümanlarında aranmaması ve ithal ürün teklif eden isteklilerin yurt dışında mal teslim edebilmelerine imkan tanınması durumunda, teslim yeri, navlun, gümrük ve vergi giderleri gibi unsurların tekliflerin değerlendirilmesinde nasıl dikkate alınacağına dair ihale dokümanlarında düzenlemelerin yapılması da kamu kurum ve kuruluşlarından istendi.

-TÜRKİYE'DE ÜRETİLEN ÜRÜNLERİ TEKLİF EDEN İSTEKLİLERE DE AVANS ÖDEMESİ YAPILACAK-

Genelge kapsamında, ithal ürün teklif eden isteklilere mal tesliminden önce akreditif açılarak ön ödeme yapılmasına imkan tanınması durumunda, Türkiye'de üretilen ürünleri teklif eden isteklilere de avans ödemesi yapılmasına yönelik ihale dokümanlarında düzenleme yapılması gerekecek. Genelgede ayrıca, bu hususlar dikkate alınarak, 4734 sayılı Kamu İhale Kanunu kapsamındaki alımlar ile Devlet Malzeme Ofisinden gerçekleştirilecek alımlarda öncelikli olarak Türkiye'de üretilen ürünlerin tercih edilmesi ve kamu kurum ve kuruluşları yöneticilerinin bu konuda gereken duyarlılığı göstermeleri istendi.(ANKA)