Ankara Ticaret Odası (ATO) Başkanı Salih Bezci, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın kamu ihtiyaçlarında yerli ürün tercih edilmesine ilişkin genelgesinin ithalatı azaltıp yerli üretimi artıracağını söyledi. Bezci, "Yabancılara açık kamu ihalelerinin sadece yüzde 6'sında yerli istekliler lehine fiyat avantajı uygulanıyor. İdarelerimizin daha çok ihalede yerli isteklilere avantaj sağlamasını bekliyoruz" dedi.
Salih Bezci yaptığı yazılı açıklamada, Kamu İhale Kanunu kapsamındaki alımlar ile Devlet Malzeme Ofisi'nin (DMO) yaptığı alımlarda öncelikli olarak Türkiye'de üretilen ürünlerin tercih edilmesinin, Türk sanayisi açısından bir dönüm noktası olacağını vurguladı.

-GENELGE BİR HAKSIZLIĞI KALDIRIYOR-

İlgili kamu kuruluşlarının genelgenin gereklerini hakkıyla yerine getirmesi halinde kamu alımlarında yerli üreticilerin şimdiye kadar maruz kaldığı haksızlıkların ortadan kalkacağını kaydeden Bezci, "Genelge uyarınca, artık kamu ihalelerinde yabancı şirketlerin ürünlerini gizlice tarif eden ihale şartnameleri hazırlanmayacak, şartnamelere yerli ürünlerin ihalede şansını ortadan kaldıracak yani haksız rekabete yol açacak maddeler konulamayacak ve şimdiye kadar sadece yabancı ürünlere uygulanan ön ödeme avantajından artık yerli ürünler için de yararlanılabilecek. Genelgenin hayata geçirilmesinde Kamu İhale Kurumu'na da büyük görev düşüyor" dedi.

-KAMU 70 MİLYAR TL'LİK ALIM YAPIYOR-

Bezci kamu alımlarının 2010 yılında 69.5 milyar TL, DMO'nun alımlarının da 1 milyar TL olarak gerçekleştiğine dikkat çekerek,"Bu ihalelerle gerçekleşen mal ve hizmet alımlarıyla yapım işlerinde yerli payı ne kadar artırılırsa, üretimimiz o kadar büyür ve cari işlemler açığımız da o ölçüde küçülür. İstihdamımız o ölçüde artar" dedi.
Kamu İhale Kurumu'nun 2010 yılı verilerine göre yabancılara da açık olarak düzenlenen kamu ihalelerinin geçen yıl sadece yüzde 6'sında yerli istekliler lehine fiyat avantajı uygulandığını hatırlatan ATO Başkanı Bezci, "Yerli istekliler lehine fiyat avantajı özellikle mal alımlarında daha düşük oranlarda seyrediyor. 2010 yılında yabancılara da açık mal alım ihalelerinin sadece yüzde 4'ünde yerli istekliler lehine fiyat avantajı uygulandı" diye konuştu.

-OFFSET TEKNİĞİNE ÖVGÜ-

Bezci, yurt içi üretimi ve ihracatı artırma açısından Türkiye'nin önünde savunma sanayiinde başarıyla uygulanan offset tekniği örneğinin de bulunduğunu ifade ederek, offset tekniğinin mevcut veya kurulacak sanayi kuruluşlarının üretim kalite ve standartları ile verimliliğini artırmak, uluslararası pazarlarda rekabet edebilecek mal veya hizmet üretebilmek açısından kullanılan etkili bir araç olduğuna dikkat çekti.

-ÖZEL YATIRIMLARDA DA YERLİ MALI TEŞVİK EDİLMELİ-

Bezci, sadece kamu alımlarında değil özel sektörün alımlarında da yerli ürün kullanımının özendirilmesi gerektiğini belirtti. Ekonomi Bakanlığının bu günlerde yeniden gözden geçirdiği yatırım teşvik sisteminde, yatırımlarda yerli ürün kullanımını özendirecek desteklere daha fazla yer verilmesini talep eden Salih Bezci, şunları söyledi:
"Her yıl 25-26 milyar dolarlık yatırım malı ithal eden Türkiye'nin sanayi sektörü son yıllarda çok büyük ilerlemeler kaydetti. Yurt dışında anahtar teslimi fabrikalar kuran sanayicilerimiz var. Yıllık 11-12 milyar dolarlık yatırım malı ihraç eden bir konuma geldik. Biraz daha destekle Türkiye'nin şimdi ithal ettiği yatırım mallarının büyük bir bölümünü yerli üreticilerimiz üretebilir. Benzeri bir şekilde üretimde de yerli girdi kullanımını artırmanın üzerinde önemle durmalıyız. Türkiye'nin ekonomisini küçültmeden cari işlemler açığını küçültmesinin yollarından biri de budur. Hükümetimizin yeni teşvik sisteminde yatırımlarda ve üretimde yerli malı kullanılmasına yönelik etkili teşviklere yer vereceğini umuyoruz."(ANKA)
(BRŞ/ORH)