Kara Listede Olup Olmadığımı Nasıl öğrenebilirim? Kara liste, borcunu belirli bir süre ödemedikten sonra banka tarafından takibe alınan kişilerin girdiği bir listedir. Kara listeye girdiğinizde bankaların kredi ürünlerinden yararlanamazsınız. Ayrıca borcunuzu ödeseniz dahi hemen çıkamazsınız. Kara listede olup olmadığınızı öğrenmenin iki yöntemi vardır. Eğer bankaya olan borcunuzu 90 gün boyunca ödememişseniz banka sizi avukata verecektir. 

Avukat bankaya olan borcu sizlerden icra ile almak isteyecektir. Bu durumda kara listeye girdiğinizi anlayabilirsiniz. Bu işlemlerin başlaması kara listeye girdiğinizi ifade eder. Bir diğer kara listede olup olmadığını anlama yöntemi ise Merkez Bankası’dır. Yapmanız gereken Merkez Bankasına durumunuzu anlatan ve kara listede olup olmadığınızın sorgulanmasını isteyen bir dilekçe yazmaktır. 

Dilekçe iadeli taahhütlü olarak yazılmalıdır. Merkez Bankası 15 gün içerisinde sizle gerek duyduğunuz bilgileri yazılı olarak ilecektir. Eğer kara listeye girmişseniz gelen cevapta bu belirtilir. Kara Liste Nasıl Silinir? Kara listeye girmişseniz kara listeden çıkmak için beklemeniz gerekmektedir. Kara listeden adınızı sildirmenin de iki durumu vardır. Kara listeye girdiğinizde en az 4 ila 5 beş yıl listeden çıkamazsınız. 

Bu durum bu süre içerisinde bankaların herhangi bir kredi ürününden yararlanamayacağınız anlamına gelmektedir. Süre bittiğinde ise bilgileriniz sıfırlanır ve yeniden bankaların kredi ürünlerine başvurma hakkı doğar. Bu süre içerisinde eğer devlet kara listedekilere af çıkarırsa bu durumda da kara listeden çıkabilirsiniz. Kara listeden adınızı sildirmek için her iki durumda da bankalara olan borcunuzun tamamını önceden ödemiş olmanız gerekmektedir. Aksi halde kara listeden çıkamazsınız.

(Rotahaber)