Türkiye Bankalar Birliği (TBB) Risk Merkezi verilerine göre, Ocak-Ekim 2014 döneminde, parasal değeri 15,8 milyar lira olan 546 bin adet çeke karşılıksız işlemi yapıldı.

Karşılıksız çek adedi bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 13 azalırken, karşılıksız işlemi yapılan çeklerin tutarı ise yüzde 5 artış gösterdi.

Birlikten yapılan açıklamaya göre, TBB Risk Merkezi tarafından bankalara ibraz edilen ve karşılıksız işlemi yapılan çek adedi ve tutarına ilişkin istatistiki raporlar yayınlandı.

Rapora göre Ocak-Ekim 2014 döneminde bankalara ibraz edilen 18,9 milyon adet çekin parasal tutarı 483 milyar lira oldu. Geçen yılın aynı dönemine göre bankalara ibraz edilen çek adedi yüzde 6, çek tutarı ise yüzde 23 arttı.

Aynı dönemde, parasal değeri 15,8 milyar lira olan 546 bin adet çeke karşılıksız işlemi yapıldı. Karşılıksız çek adedi bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 13 azalırken, karşılıksız işlemi yapılan çeklerin tutarı ise yüzde 5 artış gösterdi.

Karşılıksız işlemi yapılan çeklerden, 3,1 milyar lira tutarındaki 137 bin adedinin ödemesi daha sonradan yapıldı.

Ekim 2014 itibariyle karşılıksız işlemi yapılan çeklerin bankalara ibraz edilen çeklere oranı, adet olarak yüzde 3, tutar olarak ise yüzde 4 oldu. 2013 yılı sonunda bu oranlar adet olarak yüzde 3, tutar olarak da yüzde 3 olarak gerçekleşmişti.

Ekim 2014 itibariyle, adet olarak en fazla karşılıksız işlemi yapılan beş il sırasıyla İstanbul, Ankara, İzmir, Antalya ve Bursa oldu.

Tutar olarak en fazla karşılıksız işlemi yapılan çeklerin bulunduğu iller ise sırasıyla İstanbul, Ankara, İzmir, Tekirdağ ve Antalya olarak sıralandı.

Tutar olarak karşılıksız işlemi yapılan çeklerin ibraz edilen çeklere oranının en yüksek olduğu il yüzde 21 ile Tekirdağ oldu. Bu ili, yüzde 11 ile Siirt, yüzde 11 ile Isparta, yüzde 10 ile Tunceli, yüzde 8 ile Bingöl izledi. En düşük çıkan iller ise Gümüşhane, Karabük ve Çankırı oldu.