Çekle ödemelerin daha güvenli hale getirilmesi amacıyla KKB tarafından Türkiye Bankalar Birliği (TBB) işbirliği ve Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) desteğiyle geliştirilen "Karekodlu Çek" uygulaması kullanıma açıldı. Çekle yapılan alışverişleri daha güvenli hale getirerek ticareti kolaylaştırıp hızlandırmayı hedefleyen sistem, müşterilerin bankadan talebi doğrultusunda özel olarak hazırlanacak. 

DÜNYADA ÖRNEĞİ YOK

Konuyla ilgili görüşlerini paylaşan Kredi Kayıt Bürosu Genel Müdürü Kasım Akdeniz, uygulamanın dünyada bir ilk olduğunu ve ticari hayata yenilik getireceğini ifade etti. Karekodlu çek uygulamasının hem keşidecinin hem de alacaklının haklarını güvence altına aldığına dikkati çeken Akdeniz, ekonomide 1,4 milyonun üzerinde aktif çek keşidecisinin olduğunu, yıllık yaklaşık 100 milyonun üzerinde çek keşide edildiğini ve bu çeklerin yaklaşık yüzde 3'ünün karşılıksız çıktığını bildirdi. Akdeniz, son 10-15 yıl içerisinde 500 bine yakın kişinin geçmişte en az bir kez karşılıksız çek keşide ettiğini, bunlardan 304 bin kişinin halen ödenmemiş en az bir çekinin bulunduğunu, bunların yaklaşık 200 bininin de elinde daha önceden aldığı ve halen keşide edilmemiş boş çek yaprağı bulunduğu bilgisini verdi.

Her ay 20 bin kişi

Akdeniz, her ay ortalama 20 bin kişinin çekinin karşılıksız çıktığını ve bundan birçok kişinin zarar gördüğünü kaydetti. Bu 20 bin kişinin çek ödemelerine bakıldığında yüzde 80'inin geçmişte de çeklerinin karşılıksız çıktığının görüldüğünü vurgulayan Akdeniz, şunları aktardı: "Bu kişilerin çekleri kabul edilmeden önce çek raporlarına bakılması halinde olumsuz ödeme geçmişinin görülmesi ve olası zararların önlenmesi mümkün" diye konuştu.

Sistem nasıl çalışıyor?

Karekodlu Çek uygulaması ile keşidecinin geçmiş çek ödeme alışkanlığı tek tıkla görülebilecek. Çeki elinde bulunduran kişi, çek yaprakları üzerinde yer alan karekodu, akıllı telefonuna indireceği Findeks uygulaması ile okutarak sorgulama yaptırabilecek.

Kullanacak kişiye itibar kazandıracak 

Gaziantep Sanayi Odası (GSO) Başkanı Adil Konukoğlu da karekodlu çek uygulamasıyla piyasada karşılıksız ve sahte çek riskini azalacağına inandıklarını belirtirken şöyle devam etti: "Karekodlu çek kullanımı eski sisteme göre; kabul edilecek çekin güvenilirliği hakkında bilgi verecek, karşılıksız ve sahte çek riskini ortadan kaldıracak, kullanacak kişiye güvenilirlik açısından itibar kazandıracak, çeklerin piyasada kullanımını kolaylaştıracak, ödeme ve tahsilat planlarının daha sağlıklı yapılmasını sağlayacaktır."