MUTSO bünyesinde kurulan Kredi Kayıt Bürosu ile ilgili açıklama yapan MUTSO Başkanı Bülent Karakuş, bu yapılanma sayesinde şirketler ve firmaların artık çek veya senet alacağı tüccarın sicilini anında görebileceğini ve bu durumun ekonomiye önemli katkılarının olacağını vurguladı.

Çek raporlarının internet ortamında görülebilmesiyle ticarette mevcut olan sisli havanın dağılacağını açıklayan Başkan Karakuş, KKB hakkında detaylı bilgi verdi. Başkan Karakuş: “Karşılıksız çek şirketlerin önemli bir sorunu. Bu sorunu aşmak amacıyla TOBB ve KKB bir protokol imzaladı. İmzalanan protokol kapsamında Odamız ile TOBB arasında bir sözleşme gerçekleştirildi ve Odamız bünyesinde Kredi Kayıt Bürosu kurulmuştur. KKB’ye şirketler, firmalar kayıt yaptırabileceklerdir” dedi.

Başkan Bülent Karakuş, “Şirketler öncelikle Kredi Kayıt Bürosu web sayfasına (www.kkb.com.tr) girip başvuru formunu dolduracaklar ve bu formdaki bilgilere istinaden sözleşme hazırlanıp web sayfasının çıktısını alarak odamıza müracaat edeceklerdir. Basılı sözleşme oda yetkilisi tarafından kontrol edilecek ve bilgilerin doğruluğundan sonra KKB’ye kayıt yapılacaktır. MUTSO; bu imzaları (imza sirküleri üzerinden) ve sözleşmeyi, imzalayanların buna yetkili olduklarını (ticaret sicil gazetesi üzerinden) kontrol ettikten sonra, bu sözleşmenin uygun olduğunu elektronik ortamda KKB’ye teyit edecek ve KKB tarafından firma yetkilisine kullanıcı kodu ve şifreleri verilecektir” diyerek başvuru süreci hakkında bilgilendirdi.

Uygulamaya geçilen bu sistem sayesinde şirketler, Çek Raporu’na, keşidecinin geçmiş pozitif ve negatif çek performansına, 2007 sonrası pozitif çek bilgileri ve 2009 sonrası negatif çek bilgilerine, ödenen ve ödenmeyen tüm çeklere, ilk ve son karşılıksız çıkan çeklere, ödenen ve yazılan son çekin bilgilerine ve Risk Raporu’na ulaşabilecekler.

MUTSO Başkanı Karakuş konuyla ilgili detaylı bilgi için Muğla Ticaret ve Sanayi Odası web sayfasından detaylı bilgi edinilebileceğini açıkladı.