Son günlerde kamuoyunun gündeminde olan, kredi kartı aidatlarının 10 yıl geriye dönük olarak istenebileceğine dair Yargıtay kararı üzerine Türkiye Bankalar Birliği'nce yapılan açıklamayı değerlendiren Tüketiciler Birliği Genel Sekreteri Mehmet İrmek, "Bu açıklama, bankaların son yargı kararı karşısındaki paniklediklerinin açık göstergesidir" dedi.

İmrek, Yargıtay'ın geçtiğimiz günlerde kredi kartı aidatlarının 10 yıl geriye dönük olarak istenebileceğini hükme bağladığını hatırlatarak, "Ayrıca, daha önce yine Yargıtay'ın aynı Dairesi 21 Temmuz 2008 tarihli 2008/6088 sayılı kararında da, 5464 sayılı Banka Kartları ve Kredi Kartları Kanunu'na göre kart aidatının hukuka aykırı olduğu hüküm altına alınmıştır. Çünkü 5464 sayılı Kanun'un 24. maddesinin ilk fıkrası, "Sözleşme hükümleri ve kartın kullanımı hakkında kart hamiline ayrıntılı bilgi verilmesi zorunludur' hükmüne haiz olup, aynı maddenin 4. fıkrası "Sözleşmede kart hamilinin haklarını zedeleyici ve kart çıkaran kuruluş lehine tek taraflı haksız şartlar sağlayan hükümlere yer verilemez' şeklinde düzenlenmiştir" dedi.

-TÜKETİCİ ONAYININ BANKACA İSPATLANMASI ŞART KOŞULUYOR-

Tüketici Kanunu'nun 6. maddesi ile Kredi Kartları Kanunu'nun 24. Maddesinin, tüketicinin açık onayı ve rızası olmadan kart aidatı alınmasını yasakladığını, aksi takdirde tüketici onayının bankaca ispatlanması şartı koştuğunu söyleyen İmrek, "Ayrıca, bireysel bankacılık hizmetlerinden kaynaklanan ihtilaflarının çözümünün 4077 Sayılı Kanun çerçevesinde çözülebileceğine hüküm veren yasal değişiklikler, Resmi Gazete'nin 1 Kasım 2005 tarihli 25983 sayısındaki 5411 sayılı yasa ve yine Resmi Gazete'nin 23 Şubat 2006 tarihli 26095 sayısında yayınlanan 5464 sayılı yasa ile yürürlüğe girmiştir. Bu kanunlar ile tüketicilerle bankalar arasındaki ihtilaflarda Tüketici Kanunu'ndaki hükümlerinin uygulanmasına öncelik verilmiştir. Bankaların tüketicilerle yaptığı kredi kart sözleşmeleri haksız şartlar içeren standart tip sözleşme olup, tüketicinin müzakeresine kapalıdır. "Haksız Şart' içeren bir sözleşme hükmünün tüketiciyi bağlayıcılığı bulunmamaktadır. Son Yargı Kararı bir kez daha, tüketicilerden alınan kredi kartı aidatlarının geriye dönük olarak istenebileceğini ve bu sürenin 10 yıla kadar kapsayacağını hüküm altına almıştır" dedi.

İlçelerde Kaymakamlıklarda, illerde ise Sanayi İl Müdürlükleri bünyesinde bulunan Tüketici hakem heyetlerine başvuran tüketicilerin dilekçelerine kesintileri ispat edecek belgeleri de eklemeleri gerektiğini söyleyen İrmek, "Elinde sözleşme ve belgesi olmayan tüketicilerin bunu bankalarından, 5411 Sayılı Kanunun 76. ve 5464 sayılı kanunun 11. Maddelerine istinaden isteme hakkı, bankaların da azami yirmi gün zarfında gerekçeli bir şekilde cevaplama zorunluluğu bulunmaktadır" diye konuştu.(ANKA)