MARMARAY ve Hacıosman’a çalışan metro hattını Atatürk Havalimanı metro hattına bağlayan Akraray-Yenikapı arasındaki 665 metrelik bağlantı Başbakan Ahmet Davutoğlu tarafından açıldı. Aksaray-Yenikapı hattı ile Kartal’dan metroya binen bir yolcu Marmaray’a aktarma yaparak Yenikapı’ya, buradan da Aksaray- Havalimanı -Başakşehir hattına kesintisiz ulaşabilecek. Aynı hat sayesinde Yenikapı- Taksim-Hacıosman metrosuna da geçiş yapılabilecek. Yeni açılan hat ile Kartal Atatürk Havalimanı arası 81 dakikaya indi. Bağlantı sayesinde Topkapı-Sultançiftliği ve Otogar-Başakşehir metro hatları ile Merter-Bağcılar tramvay hattı da Marmaray ile entegre oldu.

 

DAHA ÖNCE YÜRÜYORDU

Aksaray-Yenikapı bağlantısı ile Kartal’dan yola çıkan bir yolcu Atatürk Havalimanı’na kadar raylı sistemle seyahat etme imkanını yakalayacak. Bağlantı açılmadan önce, Yenikapı’da inen bir yolcu Aksaray’a kadar yürüyor ya da Yusufpaşa-Yenikapı arasındaki otobüsleri kullanıyordu. Anadolu ve Avrupa yakasındaki raylı ulaşımı birleştiren Aksaray- Yenikapı metro hattı ile yolcular Yenikapı’dan metro ile Taksim, Levent, Mecidiyeköy, Maslak ve Hacıosman’a da kolay ulaşabilecek. Aksaray- Yenikapı hattı, Atatürk Havalimanı, Bağcılar, Başakşehir ve Olimpiyat Stadı’nı Yenikapı’ya bağlarken aynı zamanda Aksaray, Otogar, havalimanı, Marmaray ve İDO’nun da yolcu aktarma noktası oluyor.

Aksaray-Yenikapı metro hattı ile İstanbullular, Kartal’dan Atatürk Havalimanı’na 81 dakika, Yenikapı’dan Atatürk Havalimanı’na 36 dakika, Yenikapı’dan Olimpiyat Stadı’na 39 dakika, Taksim’den Atatürk Havalimanı’na 43.5 dakika, Mahmutbey’den Üsküdar’a 44.5 dakika, Başakşehir’den Taksim’e 55.5 dakika, Bağcılar’dan Mecidiyeköy’e 41 dakika, Üsküdar’dan Atatürk Havalimanı’na 45 dakika, Bağcılar‘dan Kadıköy’e ise 45.5 dakikada ulaşabilecek. Atatürk Havalimanı’ndan 2.15 TL bilet parası ödeyerek binen bir İstanbullu, Yenikapı’daki aktarma istasyonunda Marmaray’a binmek için 1.50 TL daha ödeyecek. Atatürk Havalimanı’ndan Anadolu Yakası’na geçmenin ücreti toplamda 3.65 TL.

 

İstanbul’un 3 kanadı irtibatlandı

YENİKAPI-Aksaray hattının açılışını yapan Başbakan Ahmet Davutoğlu açılış töreninde şunları söyledi: “Aksaray-Yenikapı arası 665 metrelik kısa bir mesafe ama bu hatla İstanbul’daki raylı sistemlerin birbirine bağlandı. Kartal, Kadıköy, Üsküdar Ayrılıkçeşmesi’nden Marmaray ile Yenikapı’ya gelen birisi hiç yerin üstüne çıkmadan Aksaray’a ulaşacak. Aksaray’dan Otogar’a, Atatürk Havalimanı’na, Bağcılar’a, Başakşehir’e, Olimpiyat Stadı’na kadar hiç yerin üstüne çıkmadan geçecek. Taksim ve Hacıosman’a kadar gidebilecek. Böylece İstanbul’un üç kanadı birbirine irtibatlanıyor.  Öylesine büyük bir devrim ki bu. Hayatımızı kolaylaştırıyor, tarihimizi zenginleştiriyor.”