Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, "Katarlı kardeşlerimize çok daha uzun süreli vizeler, oturma ruhsatları, sınırsız yaşama imkanlarıyla ilgili yakında güzel haberler vereceğiz" dedi. Zeybekci, Türkiye-Katar İş Forumu kapsamında, Katar Ekonomi ve Ticaret Bakanı Şeyh Ahmed bin Casım bin Muhammed el-Sani ve iş adamları ile bir araya geldi.

Zeybekci, yeni dönemde Türkiye ve Katar gibi ekonomilerin dünya ekonomisine yön verebileceğinin altını çizdi. Değişim ve işbirliğinin yeni dönemin en önemli özelliği olduğunu belirten Zeybekci, "Değişim bu yeni dönemin en önemli özelliği. Bu dönemin diğer bir özelliği ise işbirliğinin önemidir. İşbirliği olmadan ekonomik başarı artık mümkün değildir" dedi. Ortak proje üretme iradesinin iki ülkede de bulunduğunu, ekonomik ilişkilerin yeterli olmasa da son yıllarda büyük artış gösterdiğini vurgulayan Zeybekci, iki ülke arasındaki ticari potansiyelin mevcudun çok üzerinde olduğunu kaydetti.

744 MİLYON DOLARLIK DOĞRUDAN YATIRIM

Zeybekci, Türkiye'ye bugüne kadar Katar'dan doğrudan yatırımın 744 milyon dolar seviyesinde olduğunu bildirerek, "Katar'da firmalarımız tarafından 13,5 milyar dolar değerinde proje üstlenildi. Bu projelerin de birçoğu son 10 yılda alındı" diye konuştu.

Katar'ın Türkiye açısından büyük bir önem taşıdığını vurgulayan Zeybekci, "Biz Katar'ı dış ekonomik vizyonumuzun en başına koyuyoruz. Katar, Türkiye'nin dış ekonomik vizyonunda, işbirliğinde, ticaret ortaklığı ve kardeşlikte bir numaradır ve böyle olmaya devam edecektir" ifadelerini kullandı. Zeybekci, 2022 Dünya Kupası'nın Katar'da düzenlenecek olmasından da gurur duyduklarını belirterek, bu kapsamda yapılan yeni yatırımlarda firmaların önemli roller üstlenmeye hazır olduklarını dile getirdi. Zeybekci, ayrıca, Katar'ın 2030 vizyonu kapsamındaki yatırımlarında da Türk firmalarının yer almaya hazır olduklarını kaydetti.

Avrupa'nın yatırımlarda en karlı ülkesi olduklarını dile getiren Zeybekci, "Önümüzdeki 10 yılda enerji sektöründe 130 milyar dolar, ulaştırma sektöründe 110 milyar dolar, bilgi ve iletişim teknolojileri sektöründe de 10 milyar dolardan fazla yatırım planlıyoruz" diye konuştu.

GÜZEL HABERLER YOLDA

Zeybekci, yabancı yatırımcıları yerli yatırımcıdan farklı görmeyen, dünyanın en cazip teşviklerini sunan yatırım teşvik sistemine sahip olduklarını söyleyerek, "Turizm, sağlık, bilişim, film ve eğitim gibi birçok sektörde ortak yatırım fırsatlarımız var" dedi.

Türkiye olarak büyük bir hazırlık içinde olduklarını kaydeden Zeybekci, "Katarlı kardeşlerimize çok daha uzun süreli vizeler, oturma ruhsatları, sınırsız yaşama imkanlarıyla ilgili yakında güzel haberler vereceğiz" bilgisini verdi.