Esin GEDİK

Elektrik faturalarındaki kayıp-kaçak tartışması yeni bir boyuta taşındı. Vatandaşların 'faturamı ödüyorum, kaçak elektrik kullanmıyorum, kesinti yapamazsınız, bugüne kadar ödediğim paraların iadesini istiyorum' diyerek tüketici hakem heyetleri ve tüketici mahkemelerine yaptığı başvurular artınca dağıtım şirketleri, Adalet Bakanlığı nezdinde lobi yapmaya başladı. Dağıtım şirketleri, Adalet Bakanlığı'na başvuruda bulunarak 'Tüketici mahkemelerindeki davalar aleyhimize çıkmaya başladı, biz kayıp kaçak bedelini EPDK'nın belirlediği kriterler çerçevesinde tahsil ediyoruz. Tüketici mahkemelerini bu konuda bilgilendirir misiniz?' talebinde bulundukları öğrenildi. Konuyu yakından izleyen hukukçular ise 'Hatta Adalet Bakanı ile de görüştüler ancak Bakanlık, mahkemelere resmi bir yazı yazamaz, bu hukuka aykırı olur. Ancak şifai bir uyarı olabilir ki Adalet Bakanlığı yetkililerinin buna da prim vereceklerini sanmıyoruz' yorumunu yaptı.



DANIŞTAY TARTIŞMASI

Kayıp kaçak konusunda hukuksal olarak farklı yorumlar var. Aboneler, yasal hakları gereği önce Tüketici Hakem Heyetleri'ne başvuruda bulunuyor. Heyet, tüketici lehine karar verdiğinde muhatap olan dağıtım şirketi konuyu yargıya taşıyor ve Tüketici Mahkemesi'nde dava açıyor. Dağıtım şirketleri, Tüketici Mahkemesi'nde 'Biz bu kesintileri EPDK'nın belirlediği kriterler çerçevesinde yapıyoruz. EPDK'nın kararları ancak Danıştay'da dava edilebilir' savunması yaparak diğer mahkemelerin alacağı kararların hukuksuz olduğunu vurguluyor.



Hukuksal boşluk yok

HUKUKÇULAR, 'EPDK'nın belirlediği kayıp-kaçak bedelinin düşüklüğü ya da yüksekliği ile ilgili bir dava söz konusu olduğunda ilgili merci Danıştay olabilir. Bir abone yasal hakkı gereği tüketici mahkemelerinde dava açabilir ve dava sonucunda haklı da haksız da bulunsa hukuksal olarak bir sorun yoktur. Dağıtım şirketlerinin bu savunması, tüketicilerin haklarını ortadan kaldıramaz' yorumunu yapıyor.

ÜÇTE İKİ TÜKETİCİ HAKLI

BİR yılda dağıtım şirketleri aleyhine tüketici hakem heyetlerine yapılan başvuru sayısı 2 bin 130 oldu. Ancak ülkede en büyük dağıtım bölgeleri devlete ait, bu şirketler için yapılan başvuru sayısı hakkında bir rakam yok. Hakem heyetleri 1.038 başvuruda dağıtım şirketini haklı buldu ancak son karar mercii tüketici mahkemesi. Bu mahkemelerdeki dava sayısı 262. Sonuçlanan 3 davadan 2'si tüketiciler lehine.

ŞEFFAFLIK 1 YIL SÜRDÜ

Enerji Bakanlığı, EPDK ve dağıtım şirketleri 2011 yılında elektrik faturalarını oluşturan tüm kalemlerin ayrıntılı olarak faturalarda yer almasının ardından abonelerin ciddi tepkileriyle karşılaştılar. Şikayet ve davalar artınca kamu çözüm aramaya başladı. EPDK, Aralık 2011'de faturalardaki ayrıntılı kalemleri iki başlık altında toplama kararı almaya hazırlanıyordu ki konu basına yansıyınca bir süre konu gündeme alınmadı ancak Mart 2012'de EPDK Kurul kararıyla kayıp kaçağı faturada göstermek dağıtım şirketinin inisiyatifine bırakıldı. Kararın ardından ilk harekete geçen TEDAŞ oldu tüm bölgelere yeni fatura şablonunu gönderdi. Kayıp kaçak bedeli yoktu, ardından özel dağıtım şirketleri geldi. Ancak kayıp kaçak kesintisi hala fatura tutarı içinde yer alıyor.



Akşam