Hâkim ve savcılar ile asker ve polis maaşlarında son yıllarda yapılan ilave artışlardan yararlanamayan, il özel idarelerinin kaldırılmasıyla da 700 lira gelir kaybına uğrayan kaymakamlar, maaşlarının artırılması için dilekçe kampanyası başlattı. Yeni işe başlayan hâkim-savcı ile kaymakam arasında bin 742 lira fark oluştuğunu belirterek milletvekillerine dilekçe göndermeye başlayan kaymakamlar ve valiler, "devlet terbiyesi" gereği özlük hakları konusundaki şikâyetlerini kamuoyu önünde gündeme getirmekten kaçındıklarını, aradaki uçurumun acilen kapatılmasını istediler. Mülki idare amirlerinin, milletvekillerinin ardından dilekçeleri Başbakanlık’a ve Cumhurbaşkanlığı’na da gönderecekleri öğrenildi. 

Milletvekillerine gönderilen dilekçede, mülki idare amirlerinin 7 gün 24 saat görev yaptıkları belirtildi. Dilekçede, 2011 yılında çıkartılan 666 sayılı Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile pek çok meslek grubunun özlük haklarında iyileştirmeye gidilirken, mülki idare amirlerinin "özel idare ödeneklerini" kaybettikleri belirtildi. Büyükşehir statüsüne alınan illerde il özel idarelerini kaldıran 6360 sayılı yasayla "köylere hizmet götürme birliklerinin" kaldırıldığı ifade edilen dilekçede, bundan dolayı maaşlarda 700 lira azalma olduğu kaydedildi.

‘DEVLET TERBİYESİ’
Dilekçede, maaş karşılaştırmalarına da yer verildi. Buna göre, 1 Ocak 2016 tarihinde 1. sınıf hâkim-savcı maaşı 10 bin 157 lira olacak. Buna karşılık 1. sınıf mülki idare amiri (vali) maaşı 6 bin 900 lirada kalacak. Mesleğe yeni başlayan 8/3'teki hâkim maaşı 5 bin 638 lira olurken, 7/1'deki kaymakam maaşı 3 bin 896 lira düzeyinde kalacak.