Bankacılık piyasasında kulisleri hareketlendiren sürecin başında Aralık 2007 yılında kullandırılan yüklü bir kredi yatıyor. Kredi talep eden şirket ELT Lojistik
Limited Şirketi oldu. Ağustos 2007 yılında İstanbul’da kurulan 100 bin TL sermayeli şirketin eşit hisseye sahip iki ortağı vardı. Bunlardan biri Türk vatandaşı Engin Çolpan diğeri ise Kırgız asıllı Tatiana Alekseevna Filippova’ydı. Her iki isim de yüzde 50-50 hisse sahibiydi. Şirketin kuruluş amacı, açık kapalı lojistik merkezleri kurma olarak açıklandı.

TEMİNAT MEKTUBU VERDİ
ELT Lojistik’in kuruluşundan kısa bir süre sonra Vakıfbank’a kredi başvurusu yapıldı. Ancak dikkat çekici bir şekilde, kredi başvurusu İstanbul yerine, bankanın Ankara Hava Kuvvetleri Şubesi’ne yapıldı. Kredi başvurusunda ise ciddi bir sorun bulunmuyordu. Dahası, başvuru yapan şirketin elinde Şekerbank’ın da ortağı olan Kazak BTA’nın teminat mektubu bulunuyordu. Öte yandan, kredi başvurusu yapan şirketin yüzde 50 ortağı olan Filippova aynı zamanda Şekerbank’ın da yönetim kurulunda yer alıyordu.

60 MİLYON DOLARLIK KREDİ
Aralık 2007’de ELT Lojistik’e 60 milyon dolar kredi kullandırıldı. Şirket, kredinin faiz ödemelerini her altı ayda bir yapacak, üçüncü yılın sonunda ise ana paranın tamamını ödeyecekti. Ancak, kredinin kullandırılmasından birkaç ay sonra şirketin hisse sahipleri değişmeye başladı. Mayıs 2008’de, Engin Çolpan sahip olduğu hisseyi Rusya vatandaşı Pavel Okhotnikov’a devretti. Şirketin yeni sahipleri Filippova ve Okhotnikov oldu.

TAMAMINI DEVRETTİLER
Bu hisse devrinden 5 ay sonra şirketin tamamı el değiştirdi. Şirketin iki ortağı hisselerinin tamamını, Karayip Denizi’nde bulunan British Virgin Adaları’nda kurulu Voreda Investment Limited ve Prestona Holdings Limited’e devretti.

İHTARNAME ÇEKTİ
Şirket ortaklarının değişmesi banka yetkililerini şüphelendirse de, ELT Lojistik faiz ödemelerini yaptığı için herhangi bir tedbir geliştirilmedi. Ancak ne olduysa, Aralık 2009’da ödenmesi gereken faiz ödemesinin yapılmaması sonrası oldu. Şirket ödemesini yapmayınca banka ihtarname çekti. Ancak olumlu bir yanıt alamadı.

KAZAK BANKADAN OLUMSUZ YANIT
Alacaklı banka bu kez, zaman kaybetmeden, Ocak 2010’da BTA Bank’ın Kazakistan’daki merkezine bildirimde bulundu; ödemenin yapılmasını istedi. BTA’dan yanıt gelmeyince Vakıfbank şubat ayında bir kez daha başvuruda bulundu. BTA’dan yanıt Ekim 2010’da geldi. Gelen yanıtta, BTA Bank’a 2008’deki kriz nedeni ile devletin el koyduğu ödemenin yapılmayacağı belirtildi.

178 MİLYON LİRA ALACAKLI
Vakıfbank, yürüttüğü görüşmelerden sonuç alamayacağını gördükten sonra yargı yoluna gitti. 2012 yılında İstanbul 1. Asliye Ticaret Mahkemesi’nde alacak davası açtı. Dava, BTA Bank Joint Stock Company ile bağlı şirketi BTA Securities Joint Stock Company’e karşı açıldı. Mahkemenin talep ettiği bilirkişi raporu Vakıfbank lehine çıktı. Mahkeme kararını geçtiğimiz yıl sonunda verdi. Karar 2015/696 numarası ile kayıtlara girdi. Mahkeme kararına göre, bankanın alacak tutarı 178 milyon 15 bin TL olarak hesapladı.

İCRA MÜDÜRLÜĞÜ SATIŞ KARARI ALDI
Vakıfbank avukatları kazandıkları davanın uygulanması için İstanbul 14. İcra Müdürlüğü’ne başvurdu. İcra Müdürlüğü, mahkeme kararını BTA’nın İstanbul’daki avukatlarına tebliğ etti. Ancak, avukatlar BTA’nın kendilerini azlettiğini dosya ile ilgililerinin kalmadığını bildirdi. İcra Müdürlüğü dosyaya ilişkin işlemlerini tamamladıktan sonra kararını verdi. Müdürlük, BTA Bank ve bağlı şirketinin Şekerbank’taki hisselerin icradan satış için gün belirledi. Buna göre ilk icradan satış 29 Nisan günü yapılacak. Anılan gün alıcının çıkmaması durumunda ihale 17 Mayıs günü yenilenecek. Satışa konulan hisse adedi 109 milyon 211 bin 666 olarak tespit edildi. Satışa konulan hissenin bankanın toplam hissesi içindeki payı 9,4 seviyesine denk geliyor. Bu hisselerin TL karşılığı 178 milyon 15 bin TL olarak belirlendi.

İKİ ŞARTLA DÜŞER
KONUYA yakın bir kaynak, icra müdürlüğünün düzenleyeceği icra ihalesinin iki şartla düşebileceğini söyledi: Ya Kazak BTA, mahkemenin belirlediği 178 milyon TL’lik tutarı öder. Ya da, icra müdürlüğünün satış kararına karşı, İcra Hukuk Mahkemesi nezdinde yeni bir dava açılır. Anılan kaynak, BTA’nın yeni bir dava açmasını olası görmediklerini söyledi.


​Dinçer GÖKÇE/Hürriyet