MUSTAFA TAN

Soru: Kentsel dönüşüm nedeniyle yıkılan dairem için müteahhit üçer aylık dönemlerde 3.000 TL ödeme yapıyor. Söz  konusu bedel üzerinden gelir vergisi ödemek gerekir mi?
 Cevap:  Müteahhit tarafından ödenen bedel sözleşmeye göre ödenen bir nevi tazminat niteliğindedir. Müteahhit açısından inşaat maliyeti ile ilgili bir harcama olarak kabul ediliyor. Dolayısıyla, alınan bedel kira geliri olarak kabul edilmediği için gelir vergisi beyannamesi verilmemesi gerekir.

Ücret ve kira geliri toplanır
 Soru: Bir şirkette ücretli olarak çalışmaktayım. 2013 yılında 24.000 TL konut kira geliri elde ettim. Beyanname verirken istisnadan faydalanabilir miyim?
 Cevap: Konut kira geliriniz için istisna uygulanıp uygulanmayacağına karar verirken ücret ve kira gelirlerinizin brüt tutarı toplamı dikkate alınmalıdır.  Şayet brüt gelir toplamı 94.000 TL’yi aşıyor ise istisnadan faydalanmanız mümkün değil.
 Bu tutarın altında bir brüt gelire sahipseniz istisnadan faydalanabilirsiniz.

Harcamalar gelirden düşer
 Soru:  Kira gelirimi beyan ederken, yıl içinde kendim ve çocuklarım adına yapmış olduğum eğitim ve sağlık harcamalarını gelirimden düşebilir miyim?
 Cevap: Beyan edeceğiniz gelirinizin % 10’unu aşmamak şartı ile çocuklarınız ve kendi adınıza yapmış olduğunuz eğitim ve sağlık harcamaları, beyanname üzerinde göstermek suretiyle gelirden indirilebilir.
 Harcamalar, gelir ve kurumlar vergisi mükelleflerinden alınan fatura ile tevsik edilmelidir.

Eşe ait kira bedeli indirim getirir
 Soru: Eşime ait 2 daire için kira gelirimiz var. Ama kirada oturuyoruz ve kontrat benim adıma. Eşim gelir vergisi beyannamesinde, ödemiş olduğum kiraları düşebilir mi?
 Cevap: Eşinizle birlikte oturduğunuz daire için yapılan kira ödemeleri evlilik birliği içerisinde yapılan müşterek giderdir. Oyüzden eşinizin kira geliri için verecek olduğu beyannamede gerçek gider usulü seçildiğinde, istisna tutara isabet eden kısım hariç olmak üzere ikamet ettiğiniz konut için ödediğiniz kira bedeli gider olarak indirilebilir.

Beyannameyi başkası verebilir
 Soru: Anneme ait gayrimenkullerin kiralama işlemlerini ben yapıyorum. Kira ödemeleri de benim adıma bankaya yatırılıyor. Beyannamenin benim tarafımdan verilmesi mümkün mü?
 Cevap: Gelir Vergisi Kanunu’na göre kira gelirinde mükellef mal sahibi olabildiği gibi, zilyed, tasarruf edenler, kiracılar da olabiliyor. Dolayısıyla, annenize ait gayrimenkullerin tasarrufunun sizin tarafınızdan yapıldığı kabul edilerek, beyannamenin sizin tarafınızdan verilmesi mümkün.