HAKSEN Genel Başkanı Ayhan Çivi konuya ilişkin yaptığı yazılı açıklamada, KEY hesaplarının tasfiye edilerek hak sahiplerine geri ödenmesi için 4 yıl önce çıkarılan Yasa'daki bazı hükümler nedeniyle bir sonuç alınamadığı için 2009 yılında Yasa'da değişiklik yapıldığını ifade etti. Çivi, bu değişikliklerin de sorunun çözümü için yeterli olmadığı gibi yeni sorunlar ortaya çıkardığını savundu.

-KEY TASFİYESİNDE YASA YETERSİZ KALDI-

KEY hesaplarının hak sahiplerine ödenmesi amacıyla çıkarılan yasadaki hükümlerin uygulamasının zorluğundan dolayı hala yüzbinlerce hak sahibinin parasını alamadığını hatırlatan Çivi, "1987-1995 yılları arasındaki kesinti kayıtlarının teminindeki güçlük ve kurumların kayıtlarının sağlıklı olmaması nedeniyle hak sahipleri mağdur edilmiştir. 17 yıl önce sona eren kesintilere ilişkin hak sahiplerine beyan zorunluluğunun yüklenmesi tamamen hukuka aykırıdır" dedi.

-YASADA BELİRTİLEN SÜRELER DOLDU-

Çivi, 8 Aralık 2009 tarihinde kabul edilen 5938 sayılı Yasa gereğince KEY hesaplarına ilişkin kurumlarca Emlak Bankasına yapılacak yeni hak sahibi bildirim süresinin 30 Haziran 2010 tarihinde dolduğunu ifade ederek, "Daha önce yapılan bildirimlerdeki hataların düzeltilmesi için belirtilen süre de 31/12/2010 tarihinde sona ermiştir. Bununla birlikte yapılan tüm bildirimlerin Resmi Gazetedeki en son yayım tarihi ise 31 Mart 2011 tarihinde sona ermiştir. Bu tarihten sonra yayımlanacak listelerin yasal dayanağı olmayacaktır" diye konuştu. Çivi açıklamasına şöyle devam etti:
"Şu andaki yasal durum itibariyle hiçbir hak sahibine bir kuruşluk dahi ödeme yapılması münkün değildir. Yasal olarak belirlenen bildirim ve ilan süreleri sona ermiştir. Yapılacak yasal düzenleme ile o dönemde çalıştığını ve KEY'de hak sahibi olduğunu ibraz eden tüm hak sahiplarine resen bu ödemelerin yapılması ve sürelerin de makul bir şekilde uztılması gerekmektedir."



ANKA