MİLYONLARCA çalışanı yakından ilgilendiren kıdem tazminatında kader günü bugün. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, kıdem tazminatı fonu için alternatifli modeller hazırladı ve bugün Bakanlar Kurulu’na sunum yapacak. Bakanlar Kurulu’nun vereceği karara göre de, çalışmalarda izlenecek yol haritası belirlenecek. Bakanlar Kurulu’na sunulacak olan modellerden ilkinin bireysel emeklilik modeline yakın seçenekler içerdiği belirtiliyor. Tüm seçenekler için ortak nokta, “Bireysel hesaplara dayalı olacak. İşçinin 30 günlük kazanılmış kıdem tazminatı hakkı korunacak.

Devlet katkısı tüm modellerde olacak. Hesapta biriken paraya nemalandırma yapılacak” şeklinde açıklanıyor. Fonda belli bir süre kalınması durumunda, 30 günlük haktan daha fazla kazanım sağlanabileceği de ifade ediliyor. 30 günlük hakkın nasıl korunacağı konusu ise, seçilecek modele göre netleşecek. İşçi sendikaları nemalandırma olmadan, başlangıç aşamasında kıdemde 30 günlük hakkın korunması gerektiğini savunuyor.

BİZ TAKİP EDECEĞEZ
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Mehmet Müezzinoğlu da, Kanal 7 televizyonunda sistemin ana unsurları hakkında bilgi verdi. Yeni kurulacak sistemin devlet tarafından takip edileceğini söyleyen Müezzinoğlu, “İşveren ay sonu primini bize nasıl ödüyorsa, vergilerini nasıl vergi dairesine ödüyorsa burada da işçinin hakkını işçiyle ilgili bir yapıya ödeyecek, ay sonu bunun takibini de biz yapacağız” dedi. Sistemde kalma süresine göre avantajlar oluşacağını söyleyen Müezzinoğlu, “Hak sahibi takip edecek, hakkını nasıl tasarruf etmek istiyorsa öyle tasarruf edecek. 10 yılın getirdiği avantajlar, 15 yılın getirdiği avantajlar, 20 yılın getirdiği avantajlar olacak” dedi.

HEDEF BU YIL AMA...
Bakanlar Kurulu’na sunulduktan sonra sosyal taraflara gidileceğini ve ona göre Meclis’e bir düzenleme getirileceğini belirten Müezzinoğlu, şöyle devam etti: “Değerlendirmeyi yaptıktan sonra bizim üçlü danışma kurulumuz var. İşçi sendikalarımız ve işveren sendikalarımızla birlikte oraya gelir. Belki Bakanlar Kurulu yeni bir çalışma isteyecektir. Bu çok zor bir hadise, çünkü 1975’te çıkan iş kanunu, çalışma hayatıyla ilgili kanun bir fon kurulmasını öneriyor. 41 yılı geçmiş… Ana hedefimiz bunu başarmak önümüzdeki 2-3 ayın içinde, ama yıl sonunda da kalsak ‘çok geciktik’ demem, çünkü geride 41-42 yıllık bir dönem var. Bunu bu yıl başarmış olmak esasında, çalışanların hak ve hukuku adına gelecek dönem için tarihi bir başarı olacak.”
Ankara Sanayi Odası Başkanı Nurettin Özdebir, “Birçok işveren kıdem tazminatı fonunu istemiyor. Kıdem tazminatının 30 gün yerine 15 gün üzerinden hesaplanması adil olacaktır” diye konuştu.


Hürriyet