Hükümetin uzun süredir üzerinde çalıştığı ancak sosyal tarafların uzlaşamadığı kıdem tazminatında yeni formül gündeme geldi.

 Başbakan Yardımcısı Ali Babacan , kıdemde 'esnek modeli' adres gösterdi. Babacan, " İşçi -işveren mutabık kaldığında opsiyonlu bir sistem oluşturulabilir. İsteyen eskisinde devam etsin, yeniler yeni sistemle başlasın. Bu modelde, İşsizlik Fonu gibi ortak hesap olmayacak. Bir gün çalışsa bile primler herkesin şahsi hesaplarına yatacak" dedi.

YÜZDE 10'U ALABİLİYOR
Şu anda çalışanların sadece yüzde 10'unun kıdem tazminatı alabildiğini belirten Babacan, sendikasız geniş kitlelerin bundan yararlanamadığını söyledi. Babacan, TOBB 'un fon kurulmasına da itiraz etmediğini kaydetti. Babacan, formülünü şöyle anlattı: "Opsiyonlu çalışmada fayda var. İsteyen eskisi gibi devam etsin. Kurulacak sisteme yeni işe girenler dahil olsun. Ya da işçi ile işveren 'Yeni sisteme geçmek istiyoruz' derlerse parametreleri var. Bu Kıdem Tazminatı Fonu gibi olmayacak. Fonun aktüeryal hesapları var. Herkes kendi hesabındaki parayı görecek. İşsizlik Fonu gibi ortak hesap olmayacak. Herkesin kendi şahsi hesabına yatacak primlerden bahsediyoruz. 1 gün çalışsa dahi hesabına yatacak."

TEŞVİKLER 'PAT' DİYE BİTEBİLİR
 Babacan yatırım teşviklerinde de revizyon yapılacağını söyledi. Babacan, "Yıl sonuna kadar 1.5 yıllık süredeki başarılı ve başarısız alanları görüp, revizyonları yapacağız" dedi. Babacan, yatırımcıların acele etmesini isteyerek "Mevcut olan bir sektörde teşvik pat diye kesilebilir" diye konuştu.