Kıdem tazminatı, 2016 yılı çalışma hayatının en önemli konularından biri olacak. Sosyal taraflar önümüzdeki günlerde hazırlanacak taslak sonrası görüşlerini yeniden iletecek.

Kıdem tazminatının fona dönüştürülmesinde en önemli husus, mevcut düzenlemeden geri adım atılmaması. Buna göre, bir yıllık çalışma karşılığında otuz günlük brüt ücret tutarında kıdem tazminatı ödenmesi korunabilirse işçi tarafı konuya sıcak yaklaşabilir. Kıdem tazminatının çok az işçi tarafından alınabiliyor olması da devletin en güçlü argümanı.

Fikir birliği yok

İşveren kesimi ise kıdem tazminatının fona dönüştürülmesi konusunda fikir birliğine varmış değil. Kurumsal işyerleri maliyetlerin planlanabilir olmasını sağlaması açısından fona sıcak bakıyor. Ancak kurumsal olmayan ve bir şekilde kıdem tazminatı ödemeyen işverenler, fona yeni bir maliyet kalemi olarak yaklaşıyor.

Başbakanlık Müsteşarı'na bir hizmet yılı için ödenecek azami emekli ikramiyesi, kıdem tazminatının tavanıdır. Kıdem tazminatı tavanı 2016 yılının ilk altı ayı için 4.092,53 TL olarak uygulanacak.

Kıdemde tavan tutarı, yılbaşında ve temmuzda değişmektedir. Ancak geçen yıl eylül ayından itibaren geçerli olmak üzere yayımlanan bir kararnameyle kıdem tazminatı tavanı ikinci kez yükseltildi. Bu yıl böyle bir değişiklik olmazsa 1 Temmuza kadar kıdem tazminatı tavanı aynı kalacak.

Kıdem tazminatı tavanı 1 Temmuz 2016'ya kadar 4.092,53 TL olarak uygulanacak. Yani, bir işçinin brüt maaşı ne olursa olsun, çalıştığı her bir yıl için en fazla 4.092,53 TL kıdem tazminatı alabilecek. 15 yıldır aynı işverene bağlı olarak çalışan bir işçi maaşı 4.100 TL'nin üzerinde olsa bile en fazla 61 bin 387 TL kıdem tazminatı alabilecek.

Bekleyenler karlı çıktı

Tavan miktar 264 TL artınca evlilik nedeniyle bir yıl içerisinde veya askere gidecek olması nedeniyle işten ayrılacak işçilerin eline geçecek tazminat miktarı da artmış oldu. Örneğin, 2015 yılının temmuz ayında evlenen fakat işten çıkacağını işverene 2016 Ocak ayında bildiren bir kadın işçinin maaşı 4.100 TL'nin üzerindeyse alacağı kıdem tazminatı çalıştığı her yıl için 264 TL artmış oldu.

İşsizlik maaşı da arttı

Asgari ücret artınca işsizlik maaşı da yükseldi. İşsizlik maaşı hesaplanırken işsizin çalıştığı son 4 aydaki brüt kazancı dikkate alınır. İşsize son dört aydaki brüt kazancının yüzde 40'ı tutarında işsizlik ödeneği bağlanıyor. Asgari ücret artınca, işsizlik maaşı da şubatta artacak. Nisanda ise asgari ücretteki artış en yüksek düzeyde işsizlik maaşını artırmış olacak.

İşsizlik maaşında uygulanan üst sınır da yükseldi. İşsiz kalanın çalışırkenki kazancı ne kadar yüksek olursa olsun, işsizlik maaşı, asgari ücret brütünün yüzde 80'ini geçemez. Asgari ücret artınca bu sınır 1.019'dan, 1.318 TL'ye çıktı.



 Cem Kılıç/Milliyet