Çalışma bakanlığının toplantısında konuşan Başbakan Erdoğan milyonlarca çalışanı ilgilendiren kıdem tazminatı konusunu gündeme getirdi. Peki Başbakan Erdoğan'ın işçi ve işverene anlaşın diye söylediği kıdem tazminatında kim ne istiyor?

DİSK: Fon sistemine geçilmesi durumunda fazlasıyla esnek bir işgücü piyasası ortaya çıkacak ve mevcut uygulamada işçilere sağlanan zımni iş güvencesi ortadan kalkacak.

Hak-İş: Kazanılmış haklar korunmalı. Kıdem tazminatının alınmasında yaşanan sorunların ortadan kaldırılması, sürdürülebilir bir noktaya taşınmasını garanti edecek güçlü sistem kurulmalı. Bağımsız fon olmalı.

Türk-İş: Kıdem tazminatı konusunda işçi haklarında geriye gidiş içerecek herhangi bir yasal düzenlemeye kesinlikle karşıyız. Bu konuda yapılacak düzenleme, Türk-İş yönetimi kararı uyarınca genel grev nedeni sayılacak.

TİSK: Kıdem tazminatı, işsizlik sigortası ve iş güvencesi hükümleri dikkate alınarak ve kazanılmış haklar korunarak tasarlanmalı. OECD ortalaması dikkate alınarak 15 günlük maliyeti geçmeyecek şekilde düzenlenmeli.

Hazine: Önceki kıdem tazminatı fonu taslağındaki sistem mevcut sıkıntıların aşılmasına yardımcı olacak. İşsizlik sigortasıyla bütünleşmiş şekilde kurgulanan tazminat fonunun işverenin üzerindeki yükü azaltabilecek.

Hükümet: Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, 9 yıl aradan sonra bugün Başbakan Erdoğan başkanlığında toplanacak Çalışma Meclisi'ne götüreceği dosyayı, anlattı. Çelik, taşeron işçiler konusunda kamunun yanlış politika izlediğini belirterek, Asıl işçi ihtiyacını belirleyeceğiz ve bunların taşeron olmasını önleyeceğiz. Kıdem tazminatı fonu korkulduğu gibi değil, fon taşeron işçiler ve yeni işe girenler için geçerli olacak dedi.

TÜSİAD: Yürürlükte sonraki çalışılan süreye ait veya işe yeni girenler için ödenecek tazminat, örneğin her tam yıl için mevcut gün sayısının yarıya indirilmesiyle azaltılmalı. Tavan da buna göre yeniden değerlendirilmeli.



bigpara.com