CHP Milletvekili ve DİSK eski Genel Başkanı Süleyman Çelebi, kıdem tazminatı konusunda ortada net bir tasarının olmadığını ifade ederek, "Söylentinin ötesine geçmeyen, somut olarak hazırlanan bir şey yok. Ama bu konuda bir irade var. Ama iradenin nasıl düzenleneceği konusunda bir somut taslak ortada söz konusu değil. Daha önce bütün yapılan yorumlarda bundan 10 yıl önce hazırlanan bir taslak üzerinden yürütüldü" dedi.

Kıdem tazminatı konusunda elde edilmek istenilen temel amacı açıklayan Çelebi, "1980 darbesi döneminde daha önce yasada olan 30 gün ama toplu iş sözleşmesi ile elde edilen 45 gün, 60 gün, 90 gün gibi kıdem tazminatı hakkı vardı. Şimdi 12 Eylül darbecileri bunu bir ayla sınırlandırdı. Tavanı da asgari ücreti aşmayacak şekilde bir sınırlama getirdi. Şuanda yapılan uygulamada da işverenlerin genel talebi, bu istihdamın üzerinde bir yük, bu yükün ya 15 güne indirilmesi, yani 30 günlük kıdem tazminatı 15 güne indirilsin ve fona devredilerek yine 15 güne tekabül edecek bir katkı ve primle işçilerin parayı fondan alması gibi bir model isteniyor. Zaten hükümet programında da kıdem tazminatına bir neşter vurulacağı bu şekilde ifade ediliyordu" diye konuştu.

Bölgesel askeri ücret yolda

Hükümetin kıdem tazminatının yanı sıra bir üçlü paket hazırladığını ifade eden Çelebi, "Bu üçlü bir paket aslında. Bu paketin içerisinde şuanda yansımıyor ama bölgesel asgari ücrette var. Daha çok Güneydoğu, Doğu, Karadeniz gibi temel bölgelerde açlık sınırının altındaki asgari ücretin dahi altındaki bir ücreti, zorlayan bir bölgesel asgari ücret projesi var. Bununla beraber esnek çalışma modellerinin yaygınlaştırılması ve çağrı üzerine çalışmaların yeniden düzenleneceği bir üçüncü ayağı var. Dördüncü ayağı da özel istihdam büroları. Bunu zaten biz seçimlerden önce topluma anlatmaya çalıştık. Bu iktidarın yapacağı ilk çalışmaların başında bu geliyor dedik" şeklinde konuştu.

CHP, hak kayıplarına karşı çıkıyor

CHP açısından olaya bakışlarının, kıdem tazminatı hakkının yok edildiği veya hak kaybının uğratılacağı bir düzenlemeye karşı çıkmak olarak tanımlanabileceğini söyleyen Çelebi, "Bizimde buna göre hazırlığımız var. Yani bizim hak kaybı doğuracak bir düzenleme içerisinde olmayacağımızı çok net söylüyorum. Hükümet diyor ki birçok işyeri kapanıyor, iflas ediyor ve kıdem tazminatı hakkını da işçiler alamıyor. Şimdi alanlarla alamayanları böyle karşı karşıya getiren bir yaklaşımı iktidar özellikle önüne koymuş durumda. Bu çelişkilerden yararlanmak istiyor. Mevcut koşulları iyileştirmek değil de alanlarla alamayanları denkleştiren bir ortalama bulmak istiyor. Özü budur bunun. Burada bir düzenleme yapılmalı ama bu düzenleme hak kaybına neden olmamalı" dedi.
CHP'nin de bu konuda yaptığı birçok analiz ve değerlendirme bulunduğunu söyleyen Çelebi, zamanı geldiğinde bunları da kamuoyuyla paylaşacaklarını ifade etti.


ANKA