Tartışmalı Kıdem Tazminatı Fonu’nun kader toplantısı 11 Kasım Pazartesi günü yapılacak. Hükümet, işçi ve işveren temsilcileri, aralarında Kıdem Tazminatı Fonunu’nun da bulunduğu ve uzlaşma sağlanamayan 5 konuda pazartesi günü son kez biraraya gelecekler. Toplantıda, anlaşma olmazsa fon düzenlemesi askıda kalacak, diğerleri Bakanlar Kurulu’na sevkedilecek. Çalışma Meclis’i toplantısından bu yana zaman zaman biraraya gelen taraflar, tartışmalı çalışma hayatı konularında bir noktada uzlaşamadı. Son kez biraraya gelmek için daveti, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik yaptı. Bakan Çelik, toplantının 5 önemli başlığı olacağını belirterek, izleyecekleri yol haritası konusunda TBMM’deki sohbetinde şunları söyledi:

BEŞ KRİTİK KONU MASADA

“Şimdi pazartesi günü son bir toplantı için çağrı yaptık. Bu artık son olacak. Herkes teklifini sunacak. Uzlaşma olursa, konuyu Başbakan Erdoğan’a götüreceğiz. Yani artık ya herro ya merro. Başka çare kalmadı. Tıkandı sistem. Paketin içinde, sadece Kıdem Tazminatı Fonu değil, taşeron işçiler, esnek çalışma, kadın istihdamı, uzaktan çalışma, ev işlerinde çalışanlara yönelik kupon sistemi getirilmesi konuları var. Bu konularla ilgili tüm çalışmalarımız tamamlandı. Pazartesi günü yapılacak toplantıda, tarafların önerilerine bakacağız eğer bir anlaşma olursa sorun kalmaz. Ama olmazsa, Kıdem Tazminatı Fonu’nu hükümet olarak biz tek başına getirmeyeceğiz ve dönüp çalışanlara ‘Kıdem tazminatınızı alamıyorsanız, gidin hesabını işçi ve işveren sendikalarına sorun’ diyeceğiz. Uzlaşma çıkmaması durumunda, kıdem tazminatı konusu hariç, diğer konuları kendi düzenlememizi yaparak, Bakanlar Kurulu’na getireceğiz.”

TAZMİNATA DOKUNMAK 15 YIL YASAK

Kıdem Tazminatı Fonu’nun ‘Emekillik Fonu’ olarak adlandırılmasının söz konusu olmadığını kaydeden Çelik, “Çalışmalar sürüyor. Fona dahil olan birisi, 15 yıl geçmeden parasını çekemeyecek. Ancak bazı istisnalar olacak. Emeklilik hariç, evlilik ve askerlik gibi konularda tazminatını alma hakkı getirilecek. Örneğin, TOKİ kanalıyla ev alacaksa da kıdem tazminatını fondan alabilsin diye çalışma yapılıyor. Taraflara 20 gün önce çalışmalarınızı tamamlayıp gelmelerini söyledik” dedi.