Kat kar­şı­lı­ğı in­şa­at söz­leş­me­si im­za­la­yan ar­sa ma­lik­le­ri­nin mü­te­ah­hit ta­ra­fın­dan ken­di­le­ri­ne ya­pı­lan ki­ra yar­dım­la­rı ve­ya tah­li­ye yar­dım­la­rı­nın ver­gi­len­di­ril­me­si­ne iliş­kin so­run­lar or­ta­dan kalk­tı. Ma­li­ye Ba­kan­lı­ğı Ge­lir İda­re­si Baş­kan­lı­ğı ko­nu ile il­gi­li ya­yın­la­dı­ğı özel­ge ile ki­ra yar­dım­la­rı­na ver­gi öden­meye­ce­ği­ni açık­la­dı.

Harcamaya ilave edilecek

 Ko­nu ile il­gi­li gö­rüş bil­di­ren Gay­ri­men­kul Hu­ku­ku Der­ne­ği Baş­ka­nı Ali Gü­venç Ki­raz bi­na­nın kat kar­şı­lı­ğı sa­tış vaa­di söz­leş­me­si ile in­şa­at şir­ke­ti­ne ve­ril­me­sin­de in­şa­at şir­ke­ti ta­ra­fın­dan ya­pı­lan ki­ra yar­dım­la­rı­nın ar­sa sa­hi­bi­ne ve­ri­le­cek da­ire­le­rin in­şa­sı için ya­pı­lan har­ca­ma­la­rın bir un­su­ru ol­du­ğu­nu söy­le­di. Ki­raz, “Bu ne­den­le mü­te­ah­hit ta­ra­fın­dan ya­pı­lan ki­ra yar­dım­la­rı için kat kar­şı­lı­ğı mü­te­ah­hit­le an­la­şan ar­sa sa­hip­le­ri ge­lir ver­gi­si öde­mek zo­run­da kal­ma­ya­cak ve her­han­gi bir be­yan­da bu­lun­ma­ya­ca­k” de­di.

Satış gelirinin vergisi var

 Ay­nı özel­ge ile;  kat kar­şı­lı­ğı sa­tış vaa­di söz­leş­me­si ile in­şa­at şir­ke­tin­den alı­nan söz ko­nu­su gay­ri­men­ku­lün, ta­ma­mı­nın ik­ti­sap ta­ri­hin­den iti­ba­ren 5 yıl içe­ri­sin­de, top­lu­ca bir de­fa­da bir ki­şi­ye sa­tıl­ma­sın­dan el­de edi­len ka­zan­cın, Ge­lir Ver­gi­si Ka­nu­nu­nun Mü­ker­rer 80’inci mad­de­si hük­mü ge­re­ğin­ce, “de­ğer ar­tış ka­zan­cı­” ola­rak ver­gi­len­di­ri­le­ce­ği­ne dik­kat çe­kil­di.

Ticari kazanç sayılacak

 Ki­raz, ay­nı ki­şi­ye fark­lı ta­rih­ler­de, fark­lı ki­şi ve­ya tü­zel ki­şi­le­re ay­nı ta­rih­te, de­ği­şik ki­şi ve tü­zel ki­şi­le­re, de­ği­şik ta­rih­ler­de ve­ya bir­bi­ri­ni iz­le­yen yıl­lar­da sa­tış için ver­gi öde­ne­ce­ği­ni ak­tar­dı. Ver­gi öde­ne­cek bir di­ğer un­sur ise gay­ri­men­ku­lün bir kıs­mı­nın tes­lim alın­dı­ğı tak­vim yı­lı içe­ri­sin­de top­lu ola­rak, di­ğer kıs­mı­nın ise ta­kip eden tak­vim yı­lı için­de top­lu ola­rak sa­tıl­ma­sı du­ru­mun­da da el­de edi­le­cek ka­zan­cın “ti­ca­ri ka­zan­ç” hü­küm­le­ri­ne gö­re ver­gi­len­di­ri­le­ce­ği­ni söy­le­di.


EMİNE AÇAR - BUGÜN GAZETESİ