Kamuda bir türlü önü alınamayan kiralık lüks taşıt saltanatını azaltmak için harekete geçen Hükümet, hem 2015 bütçesinde delik açılmasına izin verecek hem kamuya alınan taşıtların görülmesini sağlayan şeffaf sistemin önünü kapatacak.

Listede olmayan araç

2015 yılı Bütçe Yasa Tasarısı'nın cetvellerine konulan bir maddeyle kamu kurumlarına ilk kez, bütçe-nin "T" cetvelinde resmen yer almayan taşıtları yıl içerisinde satın alma hakkı getirildi. Maddeye göre dışarıdan lüks araç kiralamaktan vazgeçen kamu kurumlarının yöneticileri bütçede, yani T cetveli lis-tesinde yasal olarak yer almayan araçları da gelecek yıl alabilecek. Bütçedeki T cetveli, kamu kurum-larının yıl içerisinde bütçe kaynaklarıyla satın alabileceği araç listesini gösteriyor.

Son onay hükümetten

Düzenlemeye göre bütçede hakkı ve ödeneği olmadığı halde taşıt almak isteyen kamu kurumu araçla-rın cinsi ve adedini Maliye Bakanlığı'na bildirecek. Maliye talebi Bakanlar Kurulu'na sunacak ve bu-radan çıkacak kararla araç alımı yapılacak. Alınacak makam aracı sayısı şimdilik 100'le sınırlandırıl-dı. Bu yolla satın alınan taşıtlar yatırım programıyla ilişkilendirilecek.

Cetvele girmek zor

Bütçe yasasına göre, kamu kurumlarının yıl içerisinde taşıt satın alabilmeleri için bütçe yasasının T cet-veline önceden yazılması ve ödeneğinin bütçeye yazılması gerekiyor. Bu yolla vatandaşa da bilgi veril-miş oluyor. Maliye araç taleplerini ince elemeden geçiriyor. Çok acil ve öncelikli taşıt ihtiyaçlarını kar-şılıyor.

Meclis'in bilgisi dışında kalacak

2015 bütçesine konulan düzenleme, ilk defa T cetveline konulmayan taşıtların kamu kurumlarınca sa-tın alınmasının önünü açıyor.
 Hükümet önümüzdeki yıl kamuya 7 bin 458 adet taşıt alımını öngören 2015 bütçesini Meclis'in ona-yına sundu. Meclis bütçeyi onaylarsa 7 bin 458 taşıtın alınmasına izin vermiş olacak. T cetveli dışında ilk kez alınacak taşıtlar ise Meclis'in ve vatandaşın bilgisi dışında gerçekleşeceği için şeffaflık sağlana-mayacak.


ERDOĞAN SÜZER / BUGÜN